balk
Ga Terug
Kerstinkopen en de kerstgedachte: wat ligt er dit jaar onder jouw boom?

Elk jaar duikt de Ferratum Kerst-barometer in de verwachte decemberaankopen. Dit jaar vulden maar liefst 21.000 consumenten in 20 landen de vragenlijst in. Daarmee is deze vierde editie de grootste ooit. Aan de hand van de antwoorden doen we een paar voorzichtige voorspellingen over kerst en wat er dit jaar onder jouw boom ligt.

 

December vieren we samen

 

Op de vraag wat we het belangrijkste vinden met de kerst antwoordt maar liefst 70 procent dat tijd doorbrengen met vrienden en familie het allerbelangrijkste is. 20 procent geniet het meeste van de sfeer. Het krijgen van cadeaus is voor maar drie procent van de deelnemers aan het onderzoek het belangrijkste. Dit verklaart misschien ook waarom Nederlanders – voor het tweede achtereenvolgende jaar – onderaan de lijst bungelen qua kerstbudget. Terwijl Mexicanen en Roemenen ongeveer een derde van hun hele decemberbudget aan kerst besteden, houden Nederlanders het bij een krappe 12 procent. Net als de Duitsers en Denen.

 

We gaan voor de aankleding

 

Waar geven we het budget dan aan uit? Aan kleding, dus. Met internationaal gemiddeld zo’n 18 procent is kleding de populairste decemberaankoop. En niet alleen in Nederland. In elf van de 20 onderzochte landen staat kleding bovenaan. In Nederland zal naar verwachting een vijfde van het decemberbudget (20 procent) aan kleding op gaan. Vorig jaar stond kleding hier nog op de tweede plaats. Speelgoed stond toen in Nederland bovenaan de lijst en consumentenelektronica op drie. Beide zijn dit jaar niet meer in de top 3 terug te vinden. Dit jaar spenderen we het budget liever aan snoep en lekkernijen (19 procent) en woon- en keukenaccessoires (14 procent).

 

“Ons ben zûnig” met reizen

 

Wij Nederlanders reserveren met nog geen negen procent het minste budget voor reizen met de feestdagen. Onze maximale reisafstand is natuurlijk ook maar zo’n 350 kilometer (de afstand tussen Groningen naar Maastricht). De meesten van ons hoeven een stuk minder ver van huis. In een land als Brazilië met 4300 kilometer tussen noord en zuid en oost en west kan je heel wat langer onderweg zijn, of ben je gedwongen een deel van de reis per vliegtuig af te leggen. Brazilianen verwachten dan ook zo’n 30 procent van hun budget alleen al aan reizen te spenderen.

 

Bij een ander thuis

 

En als we bij onze bestemming zijn aangekomen, waar overnachten we dan? Een op de vijf Nederlanders gebruikt Airbnb om het perfecte decemberverblijf te vinden. Daarmee zitten we in de middenmoot. Roemenen zijn van alle deelnemers het meest dol op Airbnb met maar liefst 40 procent van de huishoudens die via de online marktplaats een privé-accommodatie boeken.  In Polen (4 procent) moet Airbnb duidelijk nog ontdekt worden.

 

Hoe, waar en met wie je je kerst ook deelt, wij wensen je in elk geval hele fijne feestdagen!