balk
wordt ook een financiële held!
Ga Terug

Van 25 tot 29 maart is het de Week van het geld. Het 2019-thema: ben jij een held met geld? Op de queeste naar financiële zelfredzaamheid kun je allerlei verleidingen tegenkomen. We bieden je geen magisch drankje om de juiste vaardigheden te verwerven, wel vijf tips om het juiste pad te banen.

 

1. Victorie begint met een goede voorbereiding​​

We zijn niet allemaal als een held geboren, maar we kunnen er net als Batman één worden door hard te werken en door te zetten. Maak een aanvalsplan. Maak wensenlijst voor de volgende grote aankopen, stel prioriteiten en plan.

Geef toe: je salaris, vakantie- of belastinggeld hoeft niet à la minute op en niet al je wensen zijn even urgent. Bovendien zijn er tegenwoordig allerlei platformen en diensten om spullen te huren, lenen of repareren en kun je ook goede tweedehandsspullen kopen. Denk aan de Swapfiets – waarmee je voor een vast bedrag per maand een werkende fiets hebt –, Peerby - om spullen te lenen of huren van mensen uit de buurt - of de aanschaf van refurbished hardware. Door je aankopen voor te bereiden kun je uitgeven wat nodig is, aan belangrijke zaken.

 

2. Krijg een nieuw perspectief van een sensei of mentor

De meeste superhelden hebben een naaste, sidekick of zelfs een heel team om hen in de juiste richting te begeleiden en te ondersteunen. Kennis is macht, dus ‘power up’ door advies of hulp te vragen, zeker wanneer je zelf ergens geen expert in bent.

Het is belangrijk dat jij je financiële rechten en plichten kent zodat je jezelf niet te kort doet, maar ook niet voor verrassingen komt te staan. Zo heb je bijvoorbeeld nog tot 1 april om je belastingaangifte in te vullen. Ben je geen held met belastingen, schakel dan hulp in, om zo je weg te vinden in het woud van kosten- en aftrekposten. Weten de eerstelijns hulptroepen het ook niet, dan kunnen ze je vast wel een goede adviseur aanbevelen.

 

3. Kies jouw moment om te schitteren

‘Pick your battles’ en bepaal zorgvuldig je moment om te strijden of te incasseren. Zo minimaliseer je het risico dat je geen reserves meer hebt wanneer het nodig is en de schurk moet laten ontsnappen. Met aankopen doen is dat eigenlijk hetzelfde. Koop daarom niet bij de eerste de beste (online) aanbieder. Uiteindelijk kun je geld maar één keer uitgeven. 

Vergelijk prijzen én reviews zodat je het meeste plezier hebt van je spullen, voor de beste prijs. Je kunt daarbij ook een gunstig moment afwachten zoals de sale, of door de aanbiedingen te volgen via nieuwsbrieven, op social media of door Google alerts in te stellen.

 

4. Houd je inventaris ‘lean-and-mean’

Of het nu om power suits gaat voor een speciale gelegenheid of een extra lading magische drankjes die je later misschien nog nodig zult hebben, helden in computergames weten dat te veel spullen je gaandeweg vertragen. Zo werkt het ook met je vaste lasten. Kijk daarom naar je huidige vaste kosten om de ‘omdat je het misschien ooit gaat gebruiken’-dingen van de noodzakelijke zaken te scheiden.

Haal je alles uit het meest uitgebreide sport- of tv-abonnement? Of de allernieuwste telefoon? Zo ja, geniet er ten volste van, zo niet, kijk dan eens wat je erop kan besparen. Door afscheid te nemen van overbodige ballast zul je sneller je financiële doelen halen.

 

5. Help jezelf door anderen te helpen

Je kan uiteindelijk maar zoveel dingen met je meenemen op avontuur. Concentreer je op de dingen die je sterker maken en doe afstand van items die hun doel voor jou hebben gediend. Het is misschien net dat speciale item voor iemand anders.

Kijk met de lenteschoonmaak kritisch naar je spullen en overweeg ze weg te doen of te verkopen. Door op te ruimen krijg je meer overzicht en kun je vergeten of overbodige spullen een tweede leven geven. Mogelijk houd je er een extra zakcentje aan over, op zijn minst meer ruimte.

Heb jij nog andere tips om aan andere lezers mee te geven?