balk
Paasvieringen overal ter wereld
Ga Terug

Pasen is een van de belangrijkste christelijke feesten van het jaar. Deze draait om de wederopstanding van Jezus Christus. Vooral in landen waar het christendom de officiële godsdienst is wordt de week van Pasen bijzonder serieus genomen. Hoewel alle paasvieringen op de Bijbel gebaseerd zijn, kunnen de vieringen van land tot land sterk verschillen – zowel de religieuze als de niet-religieuze gebruiken en festiviteiten. Laten we nu dit grote feest weer nadert eens de tijd nemen om meer te weten te komen over hoe Pasen wereldwijd gevierd wordt.

Pasen in het VK

Mensen in het Verenigd Koninkrijk vieren Pasen na de eerste volle maan die na de eerste dag van de lente komt. Dat is ongeveer tussen 22 maart en 25 april. Interessant genoeg komt het Engelse woord "Easter" van een heidense Angelsaksische godin van de dageraad en de lente, genaamd "Eostre". Het woord is bewaard gebleven, maar de betekenis van de feestdag is veranderd na de verspreiding van het christendom naar Groot-Brittannië. Naast religieuze evenementen vieren de Britten Pasen met eieren en konijntjes. Vandaag de dag zijn deze vooral symbolisch en komen ze voor in de vorm van speelgoed en chocolaatjes. De Paashaas is een beroemd figuur geworden en is zoiets als een kerstman voor de lente.

Pasen in Italy

In Italië wordt er op Paasdag, of "Pasqua", overal feest gevierd. Italië viert Pasen nog uitbundiger dan Kerstmis. Veel Italianen kiezen ervoor om in deze week op reis te gaan, maar er zijn er ook velen die thuis en op straat van Pasqua genieten. Religieuze processies vinden plaats op de vrijdag en zaterdag voorafgaand aan de "domenica di Pasqua". In elke kerk worden Paasmissen gehouden, maar de allergrootste vindt plaats in de Sint-Pietersbasiliek, waar de paus zijn Paaszegeningen of "bendizione di Pasqua" geeft.

Pasen in Spanje

Spanje staat bekend om de tradities van de "Semana Santa", of Heilige Week, tijdens Pasen. Er vinden grote processies plaats waarin mensen in gekleurde kostuums door de straten paraderen en rouwen om de dood van Christus. Deze optochten variëren van somber tot uitbundig, met vertegenwoordigers van religieuze broederschappen in mantels en kappen van verschillende kleuren. Enkele van de beste plekken om getuige te zijn van Paasprocessies zijn Sevilla, Granada, Zamora, Salamanca en Valladolid.

Pasen in Brazilië

Brazilië is een van de grootste christelijke landen ter wereld, met een cultuur die veelal draait om familie en traditie. Deze komen het duidelijkst samen met Pasen. Al ruim voor de vakantie beginnen supermarkten en straatmarkten Paaseieren te verkopen. Op Paasdag – of "Dia de Páscoa" – zelf vind je Brazilianen in de kerk. Na de dienst brengt men de dag door met familie en geliefden.

Door te reizen met Pasen doe je nieuwe ervaringen op

Hoewel de Paasvakantie overal dezelfde wortels heeft, vertonen verschillende culturen over de hele wereld een verrassende verscheidenheid aan Paaservaringen. Het is een geweldige tijd om de wereld te verkennen tijdens een korte vakantie om nieuwe ervaringen op te doen. Goede tip: vergeet niet vooraf te kijken welke Paasdagen in de landen waar u naartoe reist precies feestdagen zijn. Last-minute leningen kunnen ook een geweldige manier zijn om uw portemonnee op orde te krijgen, zodat u geen stress hoeft te hebben op uw vakantie als de banken gesloten blijken te zijn.