balk
Iedereen heeft een held nodig
Ga Terug

 

Wat is een held?

Bij het woord held denken sommigen direct aan een Marvel-personage met superkrachten. De betekenis waar we hier op doelen is echter iets minder fantastisch – of in elk geval komen er geen capes bij kijken.

Denk aan de persoon die je het meest bewondert. Is het een ouder, vriend, leraar, of misschien een beroemdheid? Om een of andere reden zijn we zo druk met volwassen doen dat we het idee van heldendom als een kinderachtige daad bagatelliseren. En anderen denken juist “Ik heb geen helden nodig”, of "Ik ben mijn eigen held" - maar is dit echt het geval?

 

Je eerste helden vinden​

In veel gevallen vinden we onze eerste helden als we klein zijn. Helden kunnen een belangrijke rol in onze jonge levens spelen. Ik herinner me dat ik toen ik 9 jaar oud was veel Dragon Ball Z op tv keek en samen met mijn vrienden denkbeeldige “Kamehameha”-aanvallen (of “energiestralen”) probeerde uit te voeren, geïnspireerd door de show. De hoofdpersoon van Dragon Ball Z, Goku, werd mijn held.

Net als veel andere mensen veranderde mijn behoefte aan helden terwijl ik opgroeide voortdurend aan de hand van mijn verwachtingen voor mijn leven. Ik heb in mijn tienerjaren ook een “ik heb geen helden nodig”-periode doorgemaakt. Tegenwoordig begrijp ik weer waarom we helden nodig hebben – ik heb nu diverse helden die allemaal bekwaam, hardwerkend, open-minded en toch bescheiden zijn.

 

Het belang van helden​

Helden kunnen ons een gevoel van doelgerichtheid of bestemming in ons leven geven. Onze keuze voor een held kan dus worden gezien als overeenstemmend met wat Sigmund Freud het "super-ego" noemde, of het ideale zelf dat we willen worden. Het hebben van goede helden is nog belangrijker omdat ze zeer invloedrijk kunnen zijn voor iemand.

Ook kunnen helden een sterk hulpmiddel zijn voor zelfverbetering, omdat ze een zichtbaar referentiepunt of zelfs een standaard kunnen vormen. Of ze nu een beroemdheid zijn of niet, je kunt hun kwaliteiten, persona of vaardigheden bekijken en, met hen als inspiratie, zien hoe dicht je bij het bereiken van je doelen bent.

Veel succesvolle mensen hebben niet alleen hun helden of rolmodellen gevolgd, ze hebben ze vaak ook overtroffen. Zo keek de Argentijnse profvoetbalster Lionel Messi erg op naar Zinedine Zidane als zijn persoonlijke held. Het duurde niet lang voordat hij zijn idool overtrof.

Toen hij jong was beschouwde Steve Jobs Hewlett Packard als een van zijn persoonlijke helden. Op 12-jarige leeftijd kreeg hij onbedoeld een stageplek bij HP nadat hij Hewlett Packard had gebeld om wat reserveonderdelen voor zijn frequentiemeter te vragen. Later werd Steve Jobs het hoofd van Apple en overtrof hij in veel opzichten het succes en de prestaties van Hewlett Packard.

Maar helden hoeven niet per se in de schijnwerpers te staan en internationaal bekend te zijn. Voor veel mensen zijn één of beide ouders de helden waar ze naar op kunnen kijken, zelfs als ze volwassen zijn.

Neem bijvoorbeeld prins Mario Max van Duitsland. Zijn vader is zijn persoonlijke held vanwege diens moed, optimisme en veerkracht in moeilijke tijden. De vader van prins Mario was een kind tijdens de Tweede Wereldoorlog en heeft erg moeilijke tijden gekend.

Levenslange helden​

Het hebben van helden is een van de dingen die het leven mooi en inspirerend maken. Ze kunnen van onze kindertijd tot onze volwassenheid allerlei rollen spelen – ze helpen ons te ontdekken wie we zijn en wie we willen worden. Ze helpen ons onze waarden vorm te geven en motiveren ons om boven onszelf uit te stijgen.

Wie is jouw held?