balk
werelderfgoedlocaties
Ga Terug

De Organisatie der Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, UNESCO, houdt een uitgebreide lijst bij van bezienswaardigheden overal ter wereld. Sommige van deze locaties liggen aan de andere kant van de aarde, andere zijn dichterbij dan je zou denken.

De eerste 12 locaties staan al meer dan 40 jaar op de lijst. Misschien is het tijd om ze eens te bezoeken. Leer hier meer over de eerste 12 locaties en zet ze op je bestemmingenlijst voor deze zomer:

 

1. L'Anse aux Meadows National Historic Site, Canada

Als je ooit het eiland Newfoundland bezoekt, mag je L'Anse aux Meadows echt niet missen. Gelegen in een pittoresk landschap is het de locatie van de oudste bevestigde Europese nederzetting in Noord-Amerika. Hier kun je de restanten van dorpen bekijken waar in de 11de eeuw Vikingen woonden. En daarna kun je heerlijk van de natuur genieten tijdens een wandeling in de omgeving of door te gaan vissen.

 

2. Nahanni National Park, Canada

Het Nahanni national park is te vinden in de Northwest Territories in Canada. Met canyons en adembenemende watervallen is dit park een genot voor natuurliefhebbers. Je kunt er zelfs grizzlyberen spotten als je geluk hebt. Hoewel het park het gehele jaar open is, komen de bezoekers voornamelijk tijdens de zomermaanden. Je moet je van tevoren aanmelden als je het park wilt bezoeken, dus houd daar rekening mee wanneer je je reis naar dit schitterende gebied plant.

 

3. Galapagoseilanden, Ecuador

De Galapagoseilanden werden als eerste op de Werelderfgoedlijst gezet en zijn gelegen in de Stille Oceaan, ongeveer 1600 km uit de kust van Ecuador. Het gebied bestaat uit 19 eilanden met speciale locaties die je met officiële gidsen kunt bezoeken. De bezoeken duren maar een paar uur, dus neem voldoende foto’s van de unieke flora en fauna. Vergeet niet uit te kijken naar wilde dieren die nergens anders ter wereld voorkomen zoals de beroemde zeeleguanen en de galapagospinguïn. Ook de felrode Graspus graspus-krabben zijn een leuke ontdekking, hoewel niet uniek voor de eilanden.

 

4. Quito, Ecuador

Ver van de Galapagoseilanden en hoog in de uitlopers van de Andes in het Ecuadoraanse binnenland, is de stad Quito een unieke ervaring. Deze hoofdstad ligt op 2.850 meter boven zeeniveau en is daarmee de op een na hoogste hoofdstad ter wereld (na La Paz in Peru). De stad staat ook op plaats twee van de Werelderfgoedlijst van UNESCO omdat hij direct na de Galapagoseilanden is toegevoegd. Geniet er van het rijke culturele erfgoed van de Incabeschaving, via de Spaanse invloeden tot vandaag. Veel van de oude stadsmonumenten zijn goed bewaard gebleven, waaronder de klinkerstraatjes en de kerken.

 

5. Nationaal park Simien, Ethiopië

UNESCO omschrijft het nationaal park Simien als een van de meest spectaculaire landschappen ter wereld met spitse bergtoppen, diepe valleien en steile kliffen. Net als op de Galapagoseilanden zijn hier dieren te vinden die je nergens anders tegenkomt, zoals de waliasteenbok. Er zijn ook andere zeldzame dieren te vinden zoals de geladabaviaan en de Ethiopische wolf. Dit gebied is een geweldige plek voor ervaren hikers. Er zijn uitdagende routes die de moeite meer dan waard zijn en waar je dagen over kunt doen.

 

6. De rotskerken van Lalibela, Ethiopië 

De rotskerken zijn precies wat de naam al zegt: 11 middeleeuwse kerken die vakkundig uit de rotsen zijn gehouwen, van boven naar beneden in plaats van andersom bij normale gebouwen. Deze kerken worden toegeschreven aan koning Lalibela die volgens de verhalen een heilige plaats dichter bij huis wilde creëren. De kerken zijn tot op de dag van vandaag een populair pelgrimsoord voor Ethiopische christenen. Voor toeristen is de zomer ideaal, van oktober tot maart. Het is aan te bevelen om het gebied te bezoeken met een gids of als deel van een begeleide reis door het gebied.

 

7. De Dom van Aken, Duitsland

De Dom van Aken is de bisschoppelijke kerk van de meest westelijk gelegen stad van Duitsland. De stad ligt bij de grens met België en Nederland. De Dom van Aken is een van de oudste kathedralen van Europa, zowel religieus als artistiek van belang. Nadat je de fantastische architectuur van de dom tot je hebt genomen, kun je lekker de stad in. Aken heeft ook de Vennbahn-fietsroute waarlangs je 125 kilometer kunt fietsen over uit gebruik genomen spoorwegen, via Duitsland en België helemaal naar Luxemburg.

 

8. Historisch stadscentrum van Krakau, Polen

Wist je dat Krakau tot in de 16e eeuw de hoofdstad van Polen was? Wanneer je Krakau bezoekt, ga je terug in de tijd – deze stad heeft een van de oudste universiteitswijken in Europa en aan de hand van de architectuur kun je de ontwikkelingen door de eeuwen heen volgen. De historische wijken omvatten de oude binnenstad, Kazimierz en het kasteel van Wawel. Alleen al in de oude binnenstad zijn duizenden historische locaties en talloze artistieke hoogstandjes te vinden. Meer dan genoeg om je een paar dagen lekker bezig te houden deze zomer.

 

9. De koninklijke zoutmijnen van Wieliczka en Bochnia, Polen 

De bijzondere geschiedenis van Polen is terug te vinden in de koninklijke zoutmijnen van Wieliczka en Bochnia. De mijnen van Wieliczka werden in 1978 als eerste op de UNESCO-lijst gezet. In 2013 besloot men dat ook de zoutmijnen van Bochnia een plaats verdienden. Ze vertegenwoordigen niet slechts de geschiedkundige interesse in de zoutproductie (de locaties zijn al tientallen jaren niet meer commercieel in gebruik), ze weerspiegelen ook de cultuur. Je kunt er alles bekijken van het mijnwerkersgereedschap tot ondergrondse kamers, relieken en kapellen.

 

10. Gorée, Senegal

Het eiland Gorée is een klein eiland voor de kust van Senegal. Het is slechts 900 meter lang maar bevat pijnlijke herinneringen aan de geschiedenis van de trans-Atlantische slavenhandel. Historici zijn het niet eens over de precieze rol van het eiland in die periode. De boodschap en de symboliek zijn echter onmiskenbaar. Het eiland werd in 1975 toegevoegd aan de nationale erfgoedlijst van Senegal.

 

11. Mesa Verde National Park, Verenigde Staten

Het Mesa Verde National Park is gelegen in Colorado in de Verenigde Staten. Het park werd opgericht om het archeologische erfgoed van de Pueblo-indianen, die er eeuwenlang woonden, te bewaren. Er worden allerlei begeleide tours aangeboden (en sommige plekken zijn zelfs alleen onder begeleiding te bezoeken) waarbij de gidsen je alles over de locaties en de geschiedenis kunnen vertellen. Controleer van tevoren wel hoe intensief een tour is, want je zult flink moeten klimmen om bepaalde locaties te bereiken.

 

12. Yellowstone National Park, Verenigde Staten 

In 1872 werd het eerste nationale park van de Verenigde Staten gevestigd: Yellowstone National Park dat zich uitstrekt over de staten Montana, Wyoming en Idaho. Tegenwoordig staat dit beroemde park nog steeds bij veel mensen op het wensenlijstje, en terecht. Geisers, watervallen, meren, canyons, beren, bizons: er is heel veel te zien. Het park bestaat uit bijna 9000 vierkante kilometer spannend terrein, dus bereid je goed voor en neem de juiste spullen mee op dit onvergetelijke outdooravontuur.

Overal ter wereld zijn fantastische locaties te vinden, rijk aan geschiedenis, natuur en wilde dieren – het is aan jou om ze te bezoeken. Wil je je vakantie last minute plannen? Stel een reisbudget op en kijk welke opties het beste bij je financiën passen. En met een betrouwbare onlinelening is er meer mogelijk en kun je je dromen in slecht een paar minuten omzetten in concrete reisplannen.