balk
De beste methoden om te ontrommelen deze zomer
Ga Terug

Ontrommelen is meer dan alleen schoonmaken of opruimen; het is bijna een kunstvorm. Weg met die oude troep, tijd voor wat nieuws is voor veel mensen een aantrekkelijke gedachte. Er zijn verschillende manieren om de grote zomerschoonmaak aan te pakken, met verschillende voordelen: rust in je hoofd, een huis dat makkelijker schoon te houden is en zelfs geldbesparing omdat je bewuster met je bezittingen omgaat.

 

Methode 1: Leren van Marie Kondo

Zelfs als je nog nooit van de naam Marie Kondo hebt gehoord, ken je waarschijnlijk haar lijfspreuk wel: “Bewaar alleen wat je gelukkig maakt.” De “KonMari-methode” heeft wereldwijde aandacht getrokken en er is zelfs een Netflix-serie met de naam “Tidying up with Marie Kondo” – haar professionele organisatietalent heeft de wereld veroverd.

De gedachte is relatief simpel: stel je de levensstijl voor die je wilt leven, en doe dat dan; ontrommel per categorie, niet per kamer; en laat waardering zien (besef dat spullen ook een bepaalde mate van respect verdienen), maar ruim wel de spullen op die je niet gelukkig maken. Ze geeft zelfs een stap-voor-stap uitleg om je kleren correct op te vouwen.

Als je de KonMari-methode op je huis toepast, doe dat dan tijdens een vakantie of een weekend wanneer je de tijd hebt om al je bezittingen door te gaan. Je kunt ook aan één categorie tegelijkertijd werken en kijken hoe dat voelt.

 

Methode 2: Heb ik dit het afgelopen jaar gebruikt?

Een andere methode om van onnodige spullen af te komen is niet filosofisch maar veeleer praktisch van aard: zijn de spullen nuttig? Vraag aan jezelf: “Heb ik dit het afgelopen jaar gebruikt?” Als het antwoord nee is, is het tijd om er afscheid van te nemen. Een goede vervolgvraag is: “Hoe waarschijnlijk is het dat ik dit het komende jaar ga gebruiken?”

Natuurlijk zijn er altijd spullen die in een grijs gebied vallen, met name seizoensgebonden spullen; je badmintonset ligt al een tijdje op zolder maar je weet vrij zeker dat je die wel weer zult gebruiken. Of ski’s die bij de volgende wintersportvakantie weer goed van pas zullen komen.

Kleding is aan de andere kant zeer geschikt voor deze methode. Veel mensen bewaren kleren die ze niet leuk vinden, die niet lekker zitten of die gewoonweg niet passen. Als je nog maar een paar kilo verwijderd bent van die ene spijkerbroek, dan kun je hem wel bewaren tot de volgende aanval van opruimwoede. Maar onthoud ook dat als het jaren duurt voordat je iets weer aankunt, je je trendy kleren beter kunt weggeven of verkopen omdat de mode niet voor jou zal blijven stilstaan.

 

Methode 3: Het kleerhangerexperiment van Oprah Winfrey

Hoewel het niet echt haar methode is, heeft de Amerikaanse talkshowlegende Oprah Winfrey een makkelijke manier om je kleren op te ruimen onder de aandacht gebracht. Het lijkt op de “Heb ik dit het afgelopen jaar gebruikt”-methode en deze techniek helpt je bij te houden wat je daadwerkelijk draagt.

Je hoeft alleen maar je kleding die in de categorie “misschien” valt, op te hangen. De truc is dat je ze achterstevoren ophangt en pas op de juiste manier ophangt nadat je ze hebt gedragen. Op die manier zie je na een halfjaar precies wat je hebt gedragen en wat niet. Aangezien je niet alles het hele jaar door draagt, kun je je kleding voor deze methode het beste indelen in zomer- en winterkleding.

De kans bestaat uiteraard dat je deze kledingstukken vaker zult dragen omdat je er beter bij kunt en ze makkelijker in het oog springen. Als je het toch niet draagt wanneer het onder handbereik is, maakt het je, om de uitspraak van Marie Kondo te gebruiken, waarschijnlijk niet gelukkig.

 

Methode 4: Kamermethode

Eén kamer tegelijkertijd doen is een klassieke methode. Een van de voordelen van deze methode is dat je je project veel sneller kunt afronden dan wanneer je het hele huis in één keer probeert aan te pakken. Hoewel er altijd uitzonderingen zijn, zijn er in de gemiddelde moderne woning veel meer spullen opgeslagen dan nodig voor je huishouden. Misschien moet je eens in je keukenkastjes kijken.

We hebben het al over kleding gehad, maar de keuken wordt vaak over het hoofd gezien omdat mensen ervan uitgaan dat servies en kleine apparaten nuttig zijn. Maar kijk eerst ook even in je koelkast en je voorraadkast. Als je de houdbaarheidsdata van je voedingsmiddelen in de gaten houdt en je weet wat je op voorraad hebt, kun je geld besparen en minder eten verspillen.

Wanneer je door de voedingsmiddelen heen bent, kun je ook hier delen van de KonMari-methode toepassen: word je gelukkig van die oude borden? Heb je echt tien mokken met grappige teksten erop nodig? Je kunt servies dat in goede staat verkeert doneren aan je plaatselijke liefdadigheidsinstelling, vooral als je een set hebt, omdat sets sneller door anderen worden gekocht en gebruikt.

Wat doe je nadat je je huis hebt gereorganiseerd? Probeer geschikte plaatsen te vinden voor de spullen die je wilt opruimen, bijvoorbeeld een weggeefwinkel, een onlinemarktplaats of het recyclingbedrijf. En onthoud dat je alleen koopt wat je nodig hebt of wat je echt waardeert. Kwaliteit boven kwantiteit helpt iedereen om het huis opgeruimd te houden.