balk
5 verrassende voordelen van vrienden
Ga Terug

Vriendschappen vormen een belangrijk onderdeel van ieders leven, van aardige collega’s tot vrienden voor het leven. Uit onderzoeker komen steeds meer redenen naar voren om je vriendschappen goed te onderhouden. Lees over 5 verrassende voordelen van vriendschappen.

 

Geestelijke gezondheid           

Het is aangetoond dat goede vriendschappen gelukkig maken, goed zijn voor de gezondheid en stress verminderen. Aan de ene kant kun je met vrienden je successen delen en positieve herinneringen maken. Na een lange werkweek zijn sociale contacten een geweldige manier om je stress te verminderen en je op andere zaken te richten.

Aan de andere kant bieden vrienden een schouder om op uit te huilen als je het zwaar hebt. Gedeelde smart is halve smart. Talloze onderzoeken wijzen uit dat mensen met sterke sociale banden beter omgaan met stressvolle situaties, zelfs met ernstige zaken zoals ziekte.

 

Fysieke gezondheid

Het is ook interessant dat zieke mensen nog meer van vriendschappen profiteren. Onderzoek laat zien dat sterke sociale banden de vooruitzichten van ernstige ziekten kunnen verbeteren en je leven zelfs kunnen helpen verlengen. Ouderen profiteren merkbaar van sociale netwerken, waardoor ze minder snel dement worden of andere aandoeningen krijgen.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen minder vaak hart- en vaatziekten, diabetes en zwaarlijvigheid ontwikkelen als ze prettige vriendschappen onderhouden. Dit is een enorm voordeel, zeker voor volwassenen. Positief contact met vrienden is cruciaal omdat, net als met al je relaties, slechte of ongezonde relaties het tegenovergestelde effect kunnen hebben; kies je vrienden dus zorgvuldig uit.

 

In zware tijden

Soms zitten mensen in een moeilijke periode in hun leven. Iedereen reageert anders op zulke situaties, maar een maatje in de buurt kan je tot steun zijn. Vriendschappen helpen op allerlei manieren om met stress om te gaan. Door sociaal contact te onderhouden, kun je even afstand nemen van wat je dwars zit en gewoon genieten van de gezelligheid. Vrienden bieden ook een luisterend oor als je je zorgen wilt delen of wilt uiten wat je op dat moment bezighoudt.

Vanuit praktisch oogpunt bieden vrienden een nieuw perspectief en een frisse kijk op je problemen. Vrienden die jou al jaren kennen, weten ook hoe jij in het leven staat en kunnen vaak verrassend goede adviezen geven. Hechte vrienden, zowel oude als nieuwe, denken soms aan dingen die je zelf nooit had bedacht om beter met je problemen om te gaan of ze zelfs op te lossen. Soms is het beter dat zo’n advies van een vriend komt in plaats van een familielid of een partner, omdat vrienden, bewust of onbewust, toch vaak minder vooringenomen zijn.

 

Sociale vaardigheden

Sociale vaardigheden aanleren begint al heel vroeg, bij je ouders thuis. Daarna spelen school en hobby's een grote rol bij de ontwikkeling van je sociale identiteit en het leren omgaan met anderen. Onderzoekers hebben aangetoond dat deze interacties met anderen, met name het onderhouden van vriendschappen door dik en dun, een grote invloed hebben op hoe goed je met anderen kunt omgaan.

Als je gezonde relaties hebt en grenzen hebt leren stellen, kan dat ook een aanzienlijke invloed op je werk hebben. Deze banden bereiden je voor op het omgaan met mensen in allerlei verschillende situaties.

 

Goede gewoonten en doelen stimuleren

De mensen met wie je je omringt, hebben invloed op je levensloop. Als je omgaat met mensen die gezonde gewoonten stimuleren, bijvoorbeeld gezond eten, voldoende bewegen en afblijven van verslavende middelen, verhoogt dat de kans dat je zelf ook deze gezonde en positieve levensstijl overneemt. Voedings- en sportexperts zeggen vaak dat een sportbuddy of iemand die samen met je probeert af te vallen onmisbaar is. De kans is groter dat je je goede voornemens volhoudt als je iemand hebt om ze mee te delen.

Daarnaast kan gezonde concurrentie precies datgene zijn wat je nodig hebt om je doelen te bereiken. Misschien is je beste vriend(in) een trouwe sporter, of is hij of zij al eens nieuwe professionele uitdagingen aangegaan. Mentaal wordt je beïnvloed door de mensen om je heen, en je sociale kringen kunnen je zelfbeeld en je doelen een boost geven.

 

Vriendschappen maken verschil

Zoals eerder gezegd beginnen vriendschappen al vroeg, zodra je op zeer jonge leeftijd leert omgaan met anderen. Mijlpalen na de schooltijd zijn ook belangrijk, net als de vriendschappen die je dan ontwikkelt. Een interessant onderzoek van de Association for Psychological Science bracht aan het licht dat mannen die als tiener uitgebreide sociale contacten hadden vaker een gezonde BMI en een lagere bloeddruk hebben wanneer ze volwassen zijn.

Met de jaren zijn er vriendschappen die komen en gaan. Maar de behoefte aan contact en omgang met anderen is constant. Vrienden maken kan lastig zijn als je ouder wordt, dus blijf actief, of nu het in je buurt is, met sport of hobby’s of op je werk. Merk je wel eens dat je wat meer vrienden zou kunnen gebruiken? Wees proactief (maar niet opdringerig) bij de mensen in je omgeving en zorg dat je tijd vrijhoudt om hen te leren kennen en je vriendschappen te onderhouden.

 

Sociale media kunnen vriendschappen doen herleven

Veel mensen vragen zich af wat de invloed van het digitale tijdperk en de sociale media op vriendschappen is. Aan de ene kant is het nog nooit zo makkelijk geweest om je vrienden te bereiken; groepen op Facebook en internetfora zijn een geweldige manier om in contact te komen met interessante mensen over de hele wereld. Gebruik je gezonde verstand wanneer je online bent; niet alles is immers wat het lijkt. Maar sta open voor nieuwe mensen en ervaringen en praat met mensen met wie je normaal gesproken niet zo gauw contact zou maken.

Sociale media zijn ook geweldig om het contact met oude vrienden en bekenden weer op te pakken. Denk je soms nog wel eens aan die sportmaatjes uit je schooltijd? Soms zijn een paar muisklikken voldoende om contact met hen op te nemen. Houd je aan de netiquetteregels wanneer je contact zoekt met mensen die het niet verwachten.

Gelukkig vinden de meeste mensen het vaak leuk om van oude vrienden te horen en soms kunnen oude vriendschappen nieuw leven worden ingeblazen. Vergeet de simpele dingen niet en ontmoet je oude vrienden ook persoonlijk; nodig een vriend uit voor een kop koffie of een gedeelde interesse. Onderzoek wijst uit dat opnieuw contact zoeken met oude vrienden sneller een nieuwe, hechte vriendschap oplevert dan wanneer je een volledig nieuw persoon probeert te leren kennen.