balk
Bucketlists: haal meer uit het leven
Ga Terug

Een bucketlist is een verzameling activiteiten waar mensen inspiratie uit putten om bijzondere ervaringen op te doen. Van bekende mensen tot Jan Modaal, we willen allemaal zoveel mogelijk uit het leven halen. In deze blog bespreken we de goede en slechte kanten van bucketlists en leggen we uit hoe ook jij je leven kunt verrijken op een manier die bij je past.

 

Moet een bucketlist realistisch zijn?

Wat veel bucketlists gemeen hebben is dat ze exotische, moeilijke of zelfs geheel onmogelijke dromen bevatten. Net zoals kinderen die astronaut willen worden, zul je ooit je verwachtingen wat moeten bijstellen aan de realiteit.  Wil je op de maan wandelen en staat dat op je lijst, dan hoef je dat niet per se te schrappen. Maar je moet wel beseffen dat het misschien niet zal gebeuren. En dat is ook prima.

Ambitieuze doelen op je bucketlist getuigen van veel ambitie, dat is natuurlijk positief. Als iets eenvoudig te bereiken is, zal het je waarschijnlijk niet evenveel voldoening geven. Mik gerust erg hoog, maar verlies de realiteit niet uit het oog. Zo raak je niet al te teleurgesteld als je je wilde plannen niet haalt. Een mooi beginsel kan zijn om te proberen te genieten van alle dingen die je doet, ongeacht of ze op je bucketlist staan of niet.

 

Unieke ervaringen

Voor veel bucketlists geldt ook dat ze barsten van de eenmalige ervaringen, groot of klein. Het doel is vaak om de activiteit een keer te doen, het regeltje op je lijst af te vinken door te gaan naar het volgende. Vraag jezelf eens af wat er achter deze ervaringen schuilt.

Staat 'Nepal bezoeken' bijvoorbeeld op je lijst, probeer dan eens te achterhalen waarom je precies daarvoor hebt gekozen. Misschien ben je geïnteresseerd in de Nepalese cultuur, woont er verre familie, of hebben bepaalde foto’s uit een natuurmagazine een speciale indruk achtergelaten? De achterliggende reden kan een manier zijn om in te schatten hoe belangrijk dit wel of niet is in je leven.

Misschien wil je Nepal wel meerdere keren bezoeken om de cultuur echt te doorgronden, of misschien wil je gewoon veel meer reizen en plaatsen ver van huis bezoeken. Je kunt alvast een budget opstellen en sparen voor verre reizen om nieuwe ervaringen op te doen. De achterliggende redenen voor de activiteiten op je bucketlist kunnen dus een impact op je dagelijks leven hebben. Je hoeft je heus niet vast te pinnen op eenmalige ervaringen.

 

Prachtige momenten bewaren

Men zegt wel eens dat een foto meer waard is dan duizend woorden. We leven bovendien in een wereld vol beelden. Dat je dus foto’s neemt als je iets spannends onderneemt is niet meer dan logisch. Op die manier kun je je ervaringen delen met je familie en vrienden en later terugkijken op de tocht die je afgelegd hebt.

Maar... verlies daarbij je doel niet uit het oog. Je bent er in de eerste plaats om de ervaring te beleven en ervan te genieten, zeker als het iets unieks is waar je al lang van droomde. Dat je er geen perfecte foto aan overhoudt is heus geen ramp. Leef in het moment zelf en let erop dat het maken van selfies niet ten koste gaat van je ervaring.

 

Herzie je bucketlist

Een van de sleutelzinnetjes op bucketlists is: ‘iets dat ik altijd al wilde doen’. Een kinderdroom verwezenlijken heeft zijn charmes, maar wat als je interesses niet meer dezelfde zijn? Wat op je lijst staat hoeft niet in steen gebeiteld te zijn. Het is dus helemaal oké om je lijst te herzien of zaken toe te voegen wanneer je ook maar wilt.

Misschien zijn de omstandigheden in je leven wel drastisch veranderd? Ben je ondertussen getrouwd, of zijn er kinderen (op komst)? Misschien vind je wilde en riskante avonturen zoals paragliding toch net een tikkeltje uitdagender dan toen je nog jong was. Het is je goed recht om bij je plannen te blijven en die adrenalinestoot op te zoeken. Maar het is ook nét zo goed je recht om een compromis te vinden door paragliding te veranderen in een ballonvaart of een stevige wandeling naar een mooi uitkijkpunt op een bergrug, waar je ook over de wereld kunt uitkijken.

 

Mag je een bucketlist weggooien?

We zeiden het al eerder: een bucketlist is een manier om interessante levenservaringen te verzamelen. Het leven is eindig, wees dus niet te terughoudend in je dromen. Maar je kunt het ook zo bekijken: het leven is eindig, leef dus nú. Door altijd bezig te zijn met wat je in de toekomst gaat doen, kunnen je ervaringen van vandaag minder opvallen.

Bovendien liggen onze verwachtingen soms nu eenmaal te hoog en halen we minder voldoening uit het bereiken van onze doelen dan we hoopten. Ben jij iemand die ervan geniet om items op een lijstje af te vinken? Houd die bucketlist dan maar in je buurt en geniet ervan om je doelen te bereiken. Word je echter snel overmand als je doelen moeilijk haalbaar blijken, dan is een bucketlist misschien niets voor jou.

Heb je nu zin gekregen om iets spannends te gaan doen? Lees dan onze '25 ervaringen om vandaag te proberen' om wat inspiratie op te doen.