balk
Ga Terug

Geld krijgen omdat je een rondje hebt gelopen, in een paar minuten hele steden of treinstations veroveren, hotels bouwen en flink cashen. Of je het nu haat of er van houd: Monopoly is het familiespel waar je flink met geld kunt strooien zonder dat dit pijn doet aan je portemonnee. En hoewel het soms lijkt alsof je gewoon eindeloos dobbelt tot er iemand wint, kun je dat geluk zelf in de hand spelen. Na het lezen van dit blog maak jij iedereen in. Met als bonus: inspiratie voor je echte financiën. Tel uit je winst.

Dit deel gaat over het opstarten en investeren. In deel twee gaan we in op het bijsturen en onderhandelen.

5 tips om gericht geld uitgeven

Om geld te innen met Monopoly zal je geld eerst moeten laten rollen. Die flinke stapels kleurige cash waarmee je start maken het verleidelijk om direct alles te kopen waar je glimmende hoedje op terecht komt. Houd echter je hongerige ogen in bedwang en koop gericht! Volg deze tips.

 1. Probeer zo snel mogelijk een Monopoly (een stad, altijd in eenzelfde kleur) te bemachtigen. Hoe meer straten hierbij horen, hoe beter. Des te groter is te kans dat mensen er op terecht komen.
 2. De nutsbedrijven (elektriciteit en water) lijken leuk, maar eigenlijk komt er bijna nooit iemand op. Als je ze allebei hebt en voor weinig kunt kopen kun je er wel wat aan verdienen, maar als je moet kiezen – bijvoorbeeld bij te weinig budget of een ruil – overweeg dan om deze niet te kopen of om aan te dringen op een alternatief. 
 3. Aan sommige steden of combinaties verdien je meer dan aan anderen. Door het aantal ogen op de dobbelsteen en aantal vakjes op het bord kun je wiskundig berekenen wat de kans is dat iemand op een vakje terecht komt. De beste drie startposities zijn:
  1. Alle vier de stations: met deze combinatie ben je tijdens het spel verzekerd van de meest constante inkomsten omdat ze verspreid zijn over het bord. Ook met drie stations kom je al een eind. Op station Zuid komen de minste mensen dus doe niet teveel moeite om die te bemachtigen.
  2. De oranje straat (Utrecht) met drie huizen: de kans dat mensen op deze straat terecht komen is het allergrootste. Als je hier drie huizen op hebt staan kun je flink incasseren. Over het aantal huizen vertellen we later meer.
  3. De lichtblauwe straat (Arnhem) met drie huizen: is de volgende stad waar veel mensen op uit komen. Ook hier is het raadzaam om drie huizen te bouwen.

Steden waar mensen het minste op komen zijn blauw (Amsterdam) en paars (Ons Dorp). De vakjes waar mensen het meest op komen zijn Heerestraat, Start, Station Noord en Gevangenis.

 1. Het loont om straten te kopen waar andere spelers op azen, om te voorkomen dat zij een Monopoly krijgen en om je onderhandelingspositie te versterken. Let wel, als er al twee spelers in één stad actief zijn hoef jij je daar niet meer in te mengen.
 2. Staar je niet blind op de straten met hoge huren. Het is effectiever om snel een Monopoly te hebben en te beginnen met bouwen. Bij voorkeur een stad waar mensen vaak op bezoek komen.

Pro tip: je mag straten of investeringen weigeren als je deze niet wilt hebben of te weinig geld hebt. De bank mag deze plek dan verkopen aan de hoogste bieder. Je kan daardoor mogelijk bieden op een straat waarmee jouw stad compleet wordt. Handig.

Monopoly in het echt

Sommige ouders gebruiken Monopoly-geld om hun kinderen bewust te maken van de waarde van geld. Van het spel zelf kun je echter ook een paar belangrijke lessen leren:

 1. Als je geld hebt is het verleidelijk om het uit te geven, maar het loont beter om geen dingen aan te schaffen simpelweg omdat het voor handen is. Het is de moeite waard om onderzoek te doen naar het beste product, maar ook de beste verkoper. Soms kun je het bijvoorbeeld op een andere plek veel goedkoper krijgen. Ook kan eruit komen dat je misschien iets langer moet sparen zodat je iets kunt kopen dat langer mee gaat.
 2. Staar je niet blind op het grote geld of dure zaken. Wees jezelf bewust van je budget en doe geen risicovolle uitgaven. Hoewel het kan lonen om je geld uit te geven, alleen al in plezier, is het niet eindeloos. Spendeer alleen wat je kunt missen en houd een buffer over voor zwaardere tijden of om te sparen voor duurdere zaken.
 3. Groter is niet altijd beter. Soms is iets goed zoals het is. Het heeft dan geen zin om extra geld uit te geven dat je anders kunt uitgeven (of juist bewaren) voor andere zaken. Zorg er wel voor dat je niet uitschiet naar de andere kant en goedkope troep koopt uit zuinigheid of omdat je het geduld niet hebt om wat langer te sparen. De kans is aanwezig dat je dan uiteindelijk meer kwijt bent omdat het snel(ler) stuk gaat.

Bewust met geld omgaan

Monopoly heatmap

Zowel bij Monopoly als in het echte leven is het belangrijk om bewust met geld om te gaan en alert te zijn op eventuele risico’s. Bij Monopoly kun je een voorsprong krijgen door alle stappen vooraf te berekenen, bijvoorbeeld met behulp van bovenstaande heatmap.

Hiermee kun je vooruit denken en proactief inspelen op de acties van je tegenstanders. Ook in het echte leven is inzicht in je inkomsten en uitgaven essentieel. Sta altijd stil bij de (mogelijke) gevolgen van jouw financiële beslissingen. 

 Beoordeel ons! Beoordeel deze chat zodat wij onze service kunnen verbeteren. +