balk
Ga Terug

Monopoly komt bij veel familiegelegenheden op tafel. Dit blog helpt degene die Monopoly minder leuk vinden om ervoor te zorgen dat het spel snel gespeeld is, en de fans om te shinen. Tot welke categorie je ook behoort: dit zijn de gouden tips om te (over)winnen.  Met als bonus inspiratie voor je echte financiën.

Dit deel gaat over het bijsturen en onderhandelen. Het is een vervolg op deel één, over opstarten en investeren.

10 tips om bij te sturen en te onderhandelen

Als je op het moment dat de vakjes zijn verkocht nog niet de gewenste straten of het gewenste budget hebt, dan is het tijd om te gaan bijsturen en onderhandelen. Een paar tips om voor de winst te gaan.

 1. Het is het meest voordelig om drie huizen te bouwen. Daarbij ontvang je flink wat huur.
 2. Je kunt er voor kiezen om vier huizen neer te zetten om schaarste te creëren in het aantal huizen. Als mensen geen vier huizen hebben kunnen ze geen hotel neerzetten. Door ervoor te zorgen dat er minder huizen beschikbaar zijn kunnen andere spelers niet bouwen op hun vakjes. Daarmee voorkom je aan de ene kant dat zij meer huur ontvangen en aan de andere kant dat jij meer moet betalen als je op hun straat komt.
 3. Heb je straten met lage huren? Zorg dan dat je zo snel mogelijk drie of maximaal vier huizen plaatst zodat je daar kunt gaan cashen.
 4. Heb je geld nodig om huizen te kopen voor je Monopoly? Verpand je bezittingen zodat je geld van de bank krijgt voor de hypotheek. Doe dit niet als je van één stad twee of meer straten hebt, met straten waar spelers vaak op komen of dure straten waar je veel huur ontvangt.
 5. Bouw huizen als je zelf de vakjes voor het Algemeen Fonds voorbij bent zodat je het risico vermindert dat je zelf kosten maakt, bijvoorbeeld doordat je onderhoudskosten moet betalen.
 6. Een flauwe, maar effectieve manier om geld te verdienen is om te kijken hoeveel stappen degene achter je staat voordat je een huis bouwt. Zij hebben de allergrootste kans om zeven te gooien, gevolgd door zes en acht. Als je dat weet kun je op een gericht moment je huizen bouwen.  
 7. Op het moment dat andere spelers veel huur moeten betalen kun je hen er ook van overtuigen om jou een straat te geven. Zo kun je voor nog een Monopoly sparen.
 8. Ruil alleen voor straten waar je jouw Monopoly positie mee versterkt. Het moet jouw kans op een Monopoly vergroten maar niet die van jouw tegenstander op bijvoorbeeld Monopoly een stad waar je zelf heel vaak op komt (zoals Utrecht).
 9. Hoe later in het spel, hoe veiliger je zit in de gevangenis. De kaart waarmee je uit de gevangenis mag kun je het beste inzetten op het moment dat er nog vlakken te koop zijn. Daarna kun je beter lekker in de gevangenis blijven zitten zodat je rondes geen huur hoeft te betalen en wel kunt incasseren
 10. Let op de keuzes van andere spelers en zorg ervoor dat je zelf niet te voorspelbaar bent. Uiteindelijk gaat het er met Monopoly niet om hoeveel geld jij hebt tijdens het spel, maar hoeveel kansen je de andere spelers ontneemt.

Monopoly in het echt

In deel één van dit blog deelden we tips over het uitgeven en investeren van geld aan de hand van de opstartfase van Monopoly. Ook van het verloop van het spel kun je ook een paar lessen leren voor je eigen financiën:

 1. Als je spullen niet gebruikt is het de moeite waard om te overwegen om deze door te verkopen. Heb je een keer wat extra nodig? Ga je kasten of garage eens na om te kijken wat mogelijk nog wat oplevert. Plan bijvoorbeeld één keer per kwartaal een opruimsessie in voor je kledingkast. Met name voor merkkleding kun je best nog wat geld krijgen. Ook kun je ruilparty’s met vriend(inn)en plannen zodat je nieuwe kleren krijgt voor weinig, of zelfs gratis. Ook oude laptops en andere elektronica levert vaak nog geld op, omdat handelaren en reparateurs deze gebruiken om op te knappen of voor de onderdelen. 
 2. Zeg een keer ‘nee’ tegen uitgaven of sla eens een rondje over door bijvoorbeeld een keer uitjes te skippen. Ook hiermee kun je een buffer opbouwen.
 3. Denk vooruit. Hoewel je nooit zit te wachten op extra rekeningen zijn er een aantal wel te voorspellen en controleren. Zo weet je dat je in de eerste helft van het jaar je gemeentebelasting kunt verwachten. Deze kan je in termijnen betalen, waardoor je niet in één keer een groot bedrag moet betalen. Als je dit één keer hebt gedaan, doen zij dat het jaar erop automatisch ook. Hetzelfde kun je doen voor je ziektekostenverzekering. Als je weet dat de kans groot is dat je het eigen risico op maakt kun je dat bij een aantal verzekeringen maandelijks afbetalen.

Weten wanneer je moet stoppen

Zowel bij Monopoly als in het echte leven is het belangrijk om te weten wanneer je moet stoppen. Bij Monopoly kun je een voorsprong krijgen door mensen te manipuleren bij onderhandelingen, of door ze zenuwachtig te maken waardoor ze slechte beslissingen nemen. Maar, in de privé setting moet je de afweging maken hoe moeilijk je het andere mensen wilt maken. Wees je daarom bewust van de gevolgen van je acties. Tenzij je van je vrienden af wilt of nóóit meer Monopoly wilt spelen. Sta in het echte leven in ieder geval altijd stil bij de (mogelijke) gevolgen van situaties waarin je ten koste van je vrienden geld kunt verdienen of schulden maakt. Uiteindelijk zijn je relaties belangrijker.

 Beoordeel ons! Beoordeel deze chat zodat wij onze service kunnen verbeteren. +