balk
Ga Terug
Alleen uit eten

De Britse supermarketketen Waitrose heeft haar Food and Drink Report 2017-18 uitgebracht met de grootste trends van 2017 op het gebied van eten en drinken. Het rapport bevat de resultaten van focusgroepen en een enquête onder 2.000 deelnemers.

 

Geen taboe meer

Het rapport staat vol fascinerende gegevens, onder andere de verschuiving in het alleen uit eten gaan. Nog niet zo lang geleden was alleen uit eten in een restaurant een taboe, het was vreemd, ongemakkelijk en zelfs een beetje triest. Tegenwoordig is dat echter niet meer zo! Vandaag de dag is het perspectief verschoven en is alleen uit eten echt niet zo vreemd meer.

Volgens het recente Waitrose ‘Food and Drink Report’ vindt 78% van de mensen dat alleen uit eten gaan sociaal acceptabeler is dan het vijf jaar geleden was. 9% van de deelnemers aan de enquête zei dat ze in de afgelopen week alleen uit eten waren geweest, 19% in de afgelopen maand, 26% in het afgelopen jaar, terwijl 46% zei dat ze nog nooit alleen in een restaurant hadden gegeten.

 

Waarom is het tegenwoordig meer geaccepteerd?

Wat betreft de reden van deze verschuiving, zei 75% van de ondervraagden dat ze geloofden dat de maatschappij is veranderd waardoor het tegenwoordig minder taboe is. 46% zei dat ze geloofden dat restaurants toegankelijker waren voor personen zonder gezelschap en 21% zei dat ze dachten dat mensen gewoon meer tijd in hun eentje wilden doorbrengen.

 

Nooit echt alleen

Een andere reden voor de verschuiving en wellicht de meest fascinerende, is dat 23% gelooft dat mobiele apparaten het alleen uit eten gaan minder vreemd maken.

34% van de 18- tot 24-jarigen zei dat ze hun mobiele telefoon als gezelschap beschouwen tegen slechts 12% van de mensen van 55 jaar en ouder.

Denk er eens over na - over het gevoel dat je nooit echt meer alleen bent als je je mobiele telefoon bij je hebt. Tijdens het diner ben je via je telefoon verbonden met de wereld, via chatprogramma’s zoals Messenger, of via Facebook en sms-en met vrienden, bijvoorbeeld.

 

Welkom bij Solo dineren

Dankzij de recente toename in solo dineren doen restaurants meer hun best hun gasten zonder gezelschap welkom te heten. Acadia, een restaurant in Chicago met twee Michelinsterren, neemt extra stappen om hun gasten zonder gezelschap meer op hun gemak te stellen. Zo biedt het restaurant iPads aan hun gasten aan die tijdens het eten wat willen lezen. Zo nu en dan nodigt het restaurant gasten uit naar de keuken voor een bepaalde gang van het diner.

De Japanse ramen-keten Ichiran weet dat gasten zonder gezelschap vaak juist op zoek zijn naar wat tijd alleen, dus bieden ze individuele cabines en hebben ze een kaartjessysteem waardoor de interactie met het bedienend personeel tot een minimum kan worden beperkt.

 

Hoe doe je het?

Als je van plan bent in je eentje uit eten te gaan, denk je misschien aan een tafel met wit tafelkleed, omringd door stellen die fluisteren en naar je wijzen. Niets is echter minder waar. 

De beste manier om aan alleen uit eten te wennen is door te eten aan de bar. Dat is niet alleen minder formeel; de kans is ook groot dat er andere eters zonder gezelschap aan de bar zitten. De bar is ook levendig en druk en je kunt zelfs een gesprekje aangaan met de barman of -dame.

Een andere goede optie is samen met anderen eten in een groep. Veel restaurants hebben tegenwoordig dit soort tafels, Wagamama bijvoorbeeld.

Alleen uit eten is een unieke ervaring die tot spannende resultaten en ontmoetingen kan leiden, en hoewel het anders is dan samen met iemand uit eten gaan, kan het net zo leuk zijn.

 

Kunt u wel een lening gebruiken om eens lekker alleen te gaan eten? Reken dan op Ferratum.