balk
Ga Terug
Alleen reizen

“Sommige reizen in het leven moet je alleen afleggen."
- Ken Poirot

 

Ooit was het idee dat alleen op reis gaan riskant en intimiderend was, maar tegenwoordig is het voor veel mensen hard op weg de favoriete manier van reizen te worden.

 

Uit onderzoek blijkt…

Booking.com liet in mei een onderzoek uitvoeren onder 20.500 reizigers en hieruit bleek dat alleen reizen sterk in opkomst is. 40% van de babyboomers zei dat ze in het afgelopen jaar alleen op reis waren geweest en daar bovenop zei 21% dat ze het in de toekomst van plan waren.

De resultaten van het Holiday Habits-onderzoek van de Britse reisvereniging ABTA wijzen erop dat een op de negen mensen in het afgelopen jaar alleen op vakantie is geweest, twee keer zo veel als zes jaar geleden.

Het eigen onderzoek van Hostelworld laat tussen 2015 en 2017 een toename zien van 42% in het aantal reizigers dat soloreizen boekt, inclusief een toename van 45% in het aantal vrouwen dat soloreizen boekt.

Daarnaast heeft het Britse onderzoekbureau voor onlinegedrag 3 miljoen zoekopdrachten van Britse consumenten geanalyseerd en ontdekt dat het aantal zoekopdrachten naar “solo reizen” in de afgelopen 3 jaar met 143% is toegenomen.

 

Jezelf ontdekken

Wees gewaarschuwd: alleen reizen kan je leven voorgoed veranderen.

Je hoort vaak van mensen die alleen hebben gereisd dat ze zichzelf tijdens zo’n reis ‘hebben gevonden’. Als we alleen reizen, verkennen we niet alleen de wereld, maar ook onszelf. Het daagt ons uit en tussen al die nieuwe uitzichten en geluiden geeft alleen reizen ons ook de stilte die nodig is om onze eigen stemmen te horen en gewoon eventjes te zijn.

 

De uitdaging aangaan 

Alleen reizen is zeer bevredigend, maar het kent ook zo zijn uitdagingen. Meestal zijn er drie belangrijke zaken om over na te denken. Ten eerste is er de veiligheid. Sommige plaatsen zijn veiliger dan andere en nodigen meer uit tot het alleen reizen. De juiste bestemming kiezen is uiteraard cruciaal voor de veiligheid. Europa wordt al jaren gezien als het beste continent als je in je eentje reist.

De tweede uitdaging is het daadwerkelijke reizen zélf. Hoe kom je van A naar B? Ga je de goede kant op? Wie let er op je bagage en je bezittingen?

De derde uitdaging voor solisten zijn de kosten. Het is een feit dat reizen als stel of met vrienden of familie goedkoper is omdat je de hotelkosten en dergelijke kunt delen. Mensen die alleen reizen zijn gemiddeld 50% meer kwijt aan accommodaties.

 

Jij bent de baas

Het voordeel van alleen reizen weegt altijd op tegen de uitdagingen. In het eerder aangehaalde onderzoek van ABTA zei meer dan de helft van de deelnemers dat het grootste voordeel van alleen reizen is dat je je eigen plannen kunt maken. Daarnaast zei 21% dat het grootste voordeel is dat het aanmoedigt nieuwe mensen te leren kennen.

Hier zijn nog een aantal redenen waarom je in je eentje op pad zou moeten gaan:

  • Het is uitdagend
  • Jij alleen bepaalt wat je wilt doen en wanneer
  • Jij alleen gaat over de financiën en het budget
  • Jij plant je eigen reisschema
  • Jij bepaalt wat je bezoekt en hoe lang
  • Je kunt volledig spontaan zijn

 

Dus, waar ga jij naar toe?