balk
dag van de aarde
Ga Terug

22 april is de Dag van de Aarde en is een wereldwijd evenement met bijeenkomsten, conferenties, buitenactiviteiten en dienstprojecten gericht op het verbeteren van het publieke profiel van de milieubescherming.

Experts schatten in hun rapporten dat er dagelijks 137 plant-, dier- en insectensoorten uitsterven. Rapporten zeggen ook dat fabrieken in de VS jaarlijks meer dan 3 miljoen ton giftige chemicaliën toevoegen aan de bodem, de lucht en het water.

De Dag van de Aarde herinnert ons eraan dat we allemaal actie moeten ondernemen om onze planeet te beschermen, voor onszelf, voor onze naasten en voor de toekomstige generaties. Gelukkig is een verschil maken gemakkelijker dan je denkt.

Hier zijn vijf simpele manieren waarop jij en je partner je CO2-voetafdruk kunnen verminderen en onze planeet kunnen helpen redden.

 

1. Koop en eet lokaal

Er zijn schattingen die stellen dat 13% van de Amerikaanse broeikasgassen het gevolg zijn van de productie en het transport van voedsel. Sterker nog, veel voedsel dat in Amerikaanse supermarkten ligt, legt gemiddeld bijna 2500 km af met een hele hoop uitstoot als gevolg. Kies daarom voor lokale seizoensproducten die niet alleen minder ver hoeven worden vervoerd, maar ook verser zijn.

Door lokale producten te kopen verminderen we niet alleen de uitstoot, maar we helpen ook de plaatselijke economie, boeren en fabrikanten.

 

2. Eet drie keer per week vegetarisch

Landbouw is met 15% van alle uitstoot een grote veroorzaker van de opwarming van de aarde, en de helft van die 15% is het gevolg van veeteelt. De hoeveelheid graan en water die nodig is voor veeteelt is ook zorgwekkend aangezien volgens de experts er rond 2050 wel 2 miljard extra mensen zullen zijn die moeten eten.

In een artikel in The Guardian in 2014 werd gesteld dat minder rood vlees eten veel effectiever is in de strijd tegen de opwarming van de aarde dan het verminderen van het autogebruik. In het artikel is te lezen dat de productie van rood vlees 28 keer meer land en 11 keer meer water vereist dan varkensvlees of kip met een vervijfvoudiging van de uitstoot als gevolg. “Vergeleken met standaardgewassen zoals aardappels, graan en rijst is de impact van rundvlees per calorie zelfs nog extremer met 160 keer meer land en 11 keer meer broeikasgas,” volgens het artikel.

Wetenschappers van de University of Oxford in het Verenigd Koninkrijk deden onderzoek waaruit bleek dat de productie van dierlijke voedingsproducten geassocieerd zijn met meer broeikasgassen dan dat van plantaardige producten. De eetgewoonten van 2.041 veganisten, 15.751 vegetariërs, 8.123 pescetariërs (wel vis, geen vlees)  en 29.589 vleeseters werden geanalyseerd. De resultaten tonen aan dat eetgewoonten met veel vlees, gedefinieerd als meer dan 100 gram per dag, resulteerde in 7,2 kg aan CO2-uitstoot per dag terwijl vegetarische en pescetarische eetgewoonten ongeveer 3,8 kg aan CO2 per dag veroorzaakten. Veganistische etenswijzen produceerden slechts 2,9 kg.

Drie keer per week vegetarisch eten heeft een enorme positieve impact op de aarde.

Lees het volledige onderzoek hier

 

3. Ga lopen of fietsen in plaats van met de auto

Ja ja, dat is oud nieuws, maar het klopt wel. Lopen in plaats van de auto maakt een enorm verschil. Volgende de Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) wordt meer dan de helft van alle luchtvervuiling veroorzaakt door auto’s.

Als je naar je bestemming kunt fietsen of lopen, waarom dan niet? Niet alleen verminder je de uitstoot, maar het is ook nog eens goed voor je gezondheid.

Als het te ver is om te fietsen, neem dan de bus of de trein. Denk eens aan het aantal mensen dat in een bus of trein past en denk dan aan het aantal auto’s dat nodig is om ze allemaal apart te vervoeren. In veel steden zijn er tegenwoordig milieuvriendelijke transportopties zoals bussen die op aardgas lopen en treinen zijn meestal ook elektrisch.

 

4. Verbruik thuis minder energie 

Kleine aanpassingen aan je huis kunnen een enorme invloed hebben op uitstoot en op je stroomrekening. Isoleer je huis goed en voorkom tocht met goede isolatie en tochtstrips. Zo zorg je ervoor dat je geen energie verspild en is het gemakkelijker (en goedkoper) om je huis op een comfortabele temperatuur te houden.

Kijk altijd naar het energielabel als je elektrische apparaten zoals wasmachines of koelkasten koopt. Energiezuinige apparaten kiezen is een geweldige manier om energie te besparen en dat merk je als de rekening komt.

Tot slot, doe lampen uit als je ze niet gebruikt of als je de kamer verlaat. Koop daarnaast ledlampen in plaats van ouderwetse gloeilampen.

 

Recyclen en hergebruiken

Volgens een EuroStat-rapport (insert link: http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Archive:Gree...), wat kijkt naar de milieu-effecten en uitstoot van broeikasgassen van afval in de Europese Unie, wordt 93% van de uitstoot in de afvalsector veroorzaakt door stortplaatsen.

In Zweden wordt meer dan 99% van al het huishoudelijk afval op de een of andere manier gerecycled - meer dan in welk ander land dan ook. Op Sweden.se zijn er binnen 300 meter van elk woongebied recyclepunten en de meeste Zweden scheiden al hun recyclebaar huishoudelijk afval via speciale afvalbakken in hun flat of ze brengen het rechtstreeks naar een inzamelingspunt. Lees hier meer informatie.

Ook jij kunt een verschil maken door al je recycleerbaar huishoudelijk afval te scheiden in flessen, blik, plastic en papier en dit allemaal afzonderlijk aan te bieden.

Samen kunnen we deze Dag van de Aarde een verschil maken. Klik hier voor meer informatie.