balk
Ga Terug
kerst met familie

Kerstmis staat voor de deur maar voor veel jonge gezinnen kunnen deze dagen een zware financiële en emotionele wissel trekken omdat men zich gedwongen voelt geld uit te geven dat er niet is.

Wanneer kerstcadeautjes koopt, is het altijd de vraag hoeveel je zou moeten besteden. Wat is een “normaal” bedrag? Wat nou als iemand meer aan een cadeau voor jou uitgeeft dan jij voor hen?

Met deze vragen in ons achterhoofd hebben we vijf tips verzameld om de financiële druk rond de Kerst wat te verlichten.

 

1. Stel jezelf een grens

De beste manier om te voorkomen dat je te veel uitgeeft en je daardoor rot voelt, is samen met je gezin een bestedingslimiet bepalen. Misschien is je limiet € 20 per cadeautje of bijvoorbeeld € 100 voor het hele gezin.

“Secret Santa” is een andere effectieve manier om het budget binnen te perken te houden. Het werkt zo: elk gezinslid doet een briefje met zijn/haar naam in een hoed waarna iedereen een naam trekt en alleen voor die persoon een cadeautje koopt. De meeste mensen gebruiken ook een bestedingslimiet voor Secret Santacadeautjes.

Welke aanpak je ook kiest, zorg ervoor dat het bij je budget past. Want niemand wil natuurlijk het nieuwe jaar beginnen met een schuld van honderden euro’s.

 

2. Geef niet te veel uit aan cadeautjes voor kinderen  

We weten dat je kinderen je alles waard zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat als het op het kopen van cadeautjes aankomt, jonge kinderen niks om merken geven of om het bedrag dat je uitgeeft.

Het is ook belangrijk niet te vergeten dat Kerstmis geen wedstrijd is. Geef niet meer uit dan waar je je goed bij voelt.

Kinderen zijn dol op cadeautjes maar vaak zijn het de simpelste en goedkoopste cadeautjes waar ze het meest blij mee zijn. Voel daarom geen druk om dure merken te kopen - kinderen weten het verschil toch niet en zijn blij met alles waar ze zich mee kunnen vermaken.

 

3. Zoek naar de laagste prijs

Doe wat onderzoek en kijk welke winkel de laagste prijs heeft voor artikelen voordat je naar het winkelcentrum gaat. Door prijzen online te vergelijken, kun je een hoop geld besparen.

Online shoppen is vaak, maar niet altijd, goedkoper. Wanneer je online shopt, heb je vaak meer keuze wat betreft maat, kleur en stijl. Echter, vergeet de verzendkosten niet. In sommige gevallen kan de prijs in de winkel in de stad dan toch lager uitvallen. 

 

4. Bespreek je financiële situatie met je kinderen

Elke ouder wil zijn/haar kinderen het beste geven voor Kerstmis. En dat kan, ook zonder dat het een fortuin kost.

Voortbordurend op tip #2 hierboven, is het essentieel dat je niet meer uitgeeft dan je te besteden hebt. Dit betekent ook dat hoe gênant het ook moge zijn, dat je eerlijk het gesprek met je kinderen aangaat over de financiële situatie van het gezin.

Als je tijdens deze Kerst worstelt met de financiën en je het cadeautje dat je kind echt wilt niet kunt betalen, je hem/haar zult moeten uitleggen in welke de financiële situatie het gezin verkeert. Je kinderen zullen het echt wel begrijpen en zelfs je eerlijkheid op prijs stellen. Dit vermindert ook de teleurstelling wanneer ze niet het cadeautje krijgen waar ze zo op hoopten.

 

5.  Verdeel de lasten 

Een Kerstlunch of -etentje organiseren voor de hele familie kan een dure aangelegenheid zijn. Naast de kosten van het eten voor de hele groep, is er ook nog de aankleding en nog veel meer.

Vraag elk familielid om een gerecht mee te nemen. Misschien kan een iemand de wijn kopen, een ander zorgt voor het nagerecht en weer iemand anders regelt de groenten. De kosten van de Kerstlunch zo verdelen zorgt dat het allemaal een stuk goedkoper en minder stressvol is voor je gezin.

We wensen je een vrolijke en betaalbare Kerst!