balk
Ga Terug

Sinds 1 mei 2017 krijg je automatisch een BKR-registratie bij een mobiel telefoonabonnement als de telefoon meer dan 250 euro waard is en je deze op afbetaling bij het abonnement ‘krijgt’. Een BKR-registratie klinkt negatief, maar hoeft dat niet te zijn. Wat is een BKR-registratie eigenlijk? Hoe werkt het en waar moet je dan rekening mee houden?

 

Wat is een BKR-registratie?

De Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR) beheert het Kredietinformatiesysteem waarin informatie staat over afgesloten leningen (kredieten) en betalingsachterstanden bij organisaties als banken, hypotheekverstrekkers en creditcardorganisaties. Deze organisaties zijn verplicht om deze informatie door te geven bij alle kredieten boven 250 euro met een looptijd van meer dan een maand. Het is een positieve BKR-registratie zolang jij je rekeningen op tijd betaalt.

Bij een nieuwe kredietaanvraag moeten aangesloten bedrijven bij het BKR checken wat voor en hoeveel leningen jij hebt lopen. Daarbij kijken ze ook of je deze netjes afbetaalt. Zo beoordelen zij of je niet in financiële problemen komt door nog een krediet erbij te nemen. Elke kredietverstrekker hanteert een eigen optelsom om jouw aanvraag te beoordelen.

 

Je leent sneller dan je denkt

Bij een lening denk je snel aan een doorlopend krediet of persoonlijke lening, maar ook private leasing-regelingen (bijvoorbeeld voor je auto) worden geregistreerd. Hetzelfde geldt voor contracten waarbij je spullen afbetaalt gedurende de contractperiode, zoals bij een mobiel abonnement waar je een telefoon bij ‘krijgt’. Ook de meeste creditcards zorgen voor een BKR-registratie. Alleen creditcards waarbij je het krediet binnen 30 dagen terugbetaalt worden niet geregistreerd. Hoewel het vrij voor de hand liggend is dat roodstand op je betaalrekening in het systeem staat is het goed om te weten dat ook de optie om rood te staan wordt vastgelegd. Daarvoor hoef je dus niet eens rood te staan. Een van de meest bekende leningen - de hypotheek - wordt daarentegen pas geregistreerd bij een achterstand van drie maanden. Je inkomen en eventuele schulden zoals een huurachterstand, studielening via DUO, belastingschuld of onbetaalde rekeningen bij bedrijven zijn niet zichtbaar in het systeem.

 

Ah, Achterstand en Herstel

Bij een betalingsachterstand krijg je een negatieve BKR-registratie. Zo’n achterstandsmelding krijg je overigens niet meteen als je een dag te laat betaalt. Je moet eerst een herinnering en een aanmaning hebben ontvangen. De laatste stap is een vooraankondiging van de kredietverstrekker met daarin een redelijke termijn waarbinnen je moet betalen. Als je ook dan niet betaalt komt er een A achter de lening waarop een betalingsachterstand is. Met een A in je dossier wijzen kredietverstrekkers een nieuwe kredietaanvraag meestal af.

Als je de betalingsachterstand oplost wordt de A vervangen door de H van Herstel. Een afgeloste lening blijft nog vijf jaar zichtbaar in het Kredietinformatiesysteem en wordt in die periode dus nog meegenomen in de beslissing voor het verstrekken van eventuele nieuwe kredieten.

 

BKR-Score versus BKR-Toets

Kredietverstrekkers kunnen jouw BKR-gegevens (BKR-Toets) inzien. Daarnaast kunnen zij een BKR-Score laten berekenen. Deze BKR-Score is onder andere gebaseerd op het leen- en aflosgedrag van miljoenen consumenten. Op basis van je leeftijd vergelijken ze jouw leen- en betaalgedrag met alle personen die op dit moment in het systeem zijn geregistreerd. Daarmee kunnen ze inschatten hoe groot de kans is dat jij over 18 maanden een betalingsachterstand hebt. Alleen kredietverstrekkers kunnen een BKR-Score aanvragen. Wel kan je zelf bij het BKR opvragen hoe je precies geregistreerd staat. Voor 4,95 euro krijg je per post een persoonlijk overzicht.

 

Bovenop de BKR

Als het om grote bedragen gaat, zoals bij een hypotheek, zullen kredietverstrekkers extra gegevens meenemen in de beoordeling. Denk hierbij aan inkomen, woonlasten en je gezinssituatie, maar ook een studieschuld kan een rol spelen. Op basis van deze informatie kunnen ze beter inschatten of je inkomsten je uitgaven kunnen dekken en je niet op termijn in de problemen komt.

 

Gezonde financiële situatie

De meeste Nederlanders hebben hun financiën keurig op orde. Van de in totaal 10,3 miljoen geregistreerde Nederlanders (maart 2017) staat 93 procent zonder betalingsachterstand geregistreerd. Een buffer tussen de inkomsten en vaste uitgaven, is de meest effectieve maatregel om de ‘A’ van Achterstand te vermijden.

 

Kun je tips gebruiken om jouw budget op orde te krijgen? Lees dan dit blog.