balk
Ga Terug

Super gezellig zo’n huisdier. Maar wat kost het nou eigenlijk? We zetten vijf populaire huisdieren op een rij, op volgorde van degene die het meeste kosten op jaarbasis. Dit zijn de kosten voor de voeding, (medische) verzorging en spullen. De aanschafkosten zijn niet inbegrepen omdat die erg uiteen kunnen lopen, bijvoorbeeld op basis van ras, leeftijd en waar je het dier vandaan haalt.

1. Hond

Kosten per jaar: 800 tot 1000 euro
Hoe oud worden ze gemiddeld?: 7 tot 15 jaar
Kosten gedurende hele leven: 5.600 tot 15.000 euro

Houd rekening met de verplichte hondenbelasting. De kosten hiervan variëren per gemeente. Je kunt rekenen op bedragen tussen de 50 en 100 euro per jaar. Het is verder raadzaam om een hondencursus te volgen om je hond te trainen en daarnaast ook aan elkaar te wennen. Dit kost eenmalig gemiddeld 100 euro.
 

2. Papegaai

Kosten per jaar: vanaf 600 euro
Hoe oud worden ze gemiddeld?: 20 tot 40 jaar
Kosten gedurende hele leven: 12.000 tot 24.000 euro

Verdiep je voor de aanschaf in de verzorging het ras om de kosten goed in kaart te brengen. Denk bijvoorbeeld aan het kortwieken van de vleugels, het bijhouden van de nagels, bestrijden van parasieten en ontwormen.
 

3. Kat

Kosten per jaar: vanaf 500 euro
Hoe oud worden ze gemiddeld?: 15 jaar
Kosten gedurende hele leven: 7.500 euro

Als je kattenbakken gebruikt kun je daar per jaar 120 tot 240 euro extra bij optellen voor het kattengrind.
 

4. Knaagdier

Kosten per jaar: vanaf 175 euro
Hoe oud worden ze gemiddeld?: 2 tot 6 jaar
Kosten gedurende hele leven: 350 tot 1.050 euro

De kosten voor een hamster, cavia of konijn zijn vrijwel hetzelfde. Houd er wel rekening mee dat een konijn een groepsdier is en ongelukkig is in zijn eentje.
 

5. Goudvis

Kosten per jaar: vanaf 45 euro
Hoe oud worden ze gemiddeld?: 1 tot 20 jaar
Kosten gedurende hele leven: 45 tot 900 euro

Doorgaans worden goudvissen niet ouder dan één jaar, maar dat is grotendeels afhankelijk van de verzorging.

 

Mogelijke extra kosten

Er zijn ook optionele extra kosten waarvan je zelf beslist of je die wilt maken, zoals voor inentingen of een verzekering voor de medische kosten. De kosten voor de jaarlijkse inentingen verschillen doorgaans per gewicht van een dier en starten bij zo’n 30 euro. De kosten voor een verzekering starten bij zo’n 15 euro per maand.  Voor de opvang of verzorging van dieren als je aan het werk of op vakantie bent kun je uitgaan van zo’n 10 tot 20 euro per dag.

Overweeg je om een huisdier te nemen? Doe dan vooraf altijd onderzoek naar de kosten zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

 Beoordeel ons! Beoordeel deze chat zodat wij onze service kunnen verbeteren. +