balk
Ga Terug

 

Hoi, Michiel hier! Hebben jullie een prettige week gehad? Na mijn algemene introductie vorige week ga ik vandaag verder in op een specifiek onderwerp van mijn “leren spenderen” blog. Ik ga jullie inleiden in budgetteren.

Wat is een budget?

Eenvoudig uitgelegd is een budget een berekening tussen je inkomsten en je vaste uitgaven. Je neemt je maandelijkse inkomen en daar trek je je maandelijkse uitgaven van af. Het bedrag dat hierna overblijft kan je bijvoorbeeld gebruiken om te sparen of voor een dagje weg.

Er zijn vele voordelen verbonden aan het opstellen of berekenen van je budget. Zo kan je bijvoorbeeld sneller onnodige betalingen opsporen. Je merkt misschien dat je nog steeds een abonnement hebt lopen waarvan je geen gebruikt maakt. Door het verschaffen van een duidelijk overzicht heb je meer grip op je financiële situatie. Het creëren van financiële doelstellingen zal ook gemakkelijker worden, niet enkel het creëren wordt beter maar ook het bereiken van deze doelstellingen gaat makkelijker. Je stress zal ook verminderen, dit omdat je niet voor verassingen komt te staan als je je budget goed opvolgt.

 

Michiel’s budget

Ik ga nu voor mezelf een budget opstellen. Zo krijgt u een beter inzicht over hoe je je budget kan opstellen.

Als leerkracht verdien ik rond de €2.500 per maand bruto. Na de aftrek van belastingen en loonheffing houd ik maandelijks €1.900 netto over. Wonende in Amsterdam gaat een aanzienlijk stuk van dit bedrag naar de huur van mijn woning. Ik deel een huis met enkele vrienden (3). Elk betalen wij €600, deze €600 is voor de huur, elektriciteit en waterbelasting inbegrepen. Per maand geef ik voor mezelf ongeveer €250 uit aan eten en drinken uit de supermarkt. Dit zie ik als een vaste kostenpost omdat je zonder eten en drinken niet kan overleven. Deze blijft per maand ook altijd rond de €250.

Vervolgens betaal ik €140 aan verzekeringen, zijnde auto en zorgverzekering. Gemeentelijke belasting trekt ook nog eens €45 af van mijn inkomsten gecombineerd met wegenbelasting (€31) komt dit op €76. Daarnaast betaal ik per maand €25 parkeervergunning. Na een simpele rekensom kom ik op een budget van €712. Hieronder heb ik mijn inkomsten en uitgaven in een tabel gezet. Zo krijg ik een beter overzicht van mijn totaal inkomen en mijn vaste uitgaven. Dit kan u thuis gemakkelijk na maken.

 

Budget Michiel

 

Zo nu hebben jullie al een duidelijk zicht over hoe ik mijn budget opstel en wat mijn vaste uitgaven zijn. Ik hoop dat jullie al iets hebben opgestoken over hoe je een budget bepaald. Volgende week ga ik kijken hoe ik mijn vaste kosten kan verlagen en zo mijn besteedbare budget kan vergroten.

 

Tot de volgende,

Michiel