balk
Ga Terug

 

Hey Michiel hier! In deze leren spenderen post ga ik bespreken hoe ik de financiële tips van de afgelopen periode op mezelf heb toegepast. Ik ben voor "Leren Spenderen" mijn budget gaan uitpluizen, heb mijn manier van sparen herzien en ben op mijn uitgaven gaan letten. Deze blogpost is als het ware een samenvatting van de blogs die ik namens Ferratum heb mogen maken. Ik ga het na enkele leuke maanden rustiger aan doen. Lees verder welke adviezen ik je de afgelopen tijd heb mogen geven en hoe "Leren Spenderen" invloed heeft gehad op mijn financiële huishouding.

Budget volgens leren spenderen

Aan de hand van mijn loon en inkomsten heb ik mijn budget kunnen vaststellen. Dit heb ik gedaan door al mijn vaste uitgaven af te treken van mijn inkomen. Na het berekenen hiervan kwam ik op een budget van €712. Deze €712 kan ik gebruiken om te sparen en spenderen.

Budget berekend

 

Sparen aan de hand van leren spenderen

Van deze €712 heb ik besloten om maandelijks €400 opzij te zetten om te sparen. Ik heb het zo afgesproken met mijn bank dat dit ook automatisch zou gebeuren. Door dit automatisch en meteen te doen loop ik niet het risico dat ik een maand oversla bij het sparen. Bij de bank heb ik een spaarplan lopen voor 5 jaar. Dit is met een rente van 1.1%. Als ik maandelijks €400 spaar staat dit gelijk aan €4.800 per jaar. Over 5 jaar spaar ik dus €24.000 exlusief rente.

Op korte termijn spaar ik om mijn reis naar Vietnam te financieren. Ik plan de volledige zomervakantie in Vietnam rond te reizen. Hierbij wil ik verschillende vrijwilligers projecten uitvoeren. Voor deze reis plan ik dat ongeveer een 3000 euro nodig zal hebben. Op lange tijd spaar ik om een huis te kunnen kopen. Door nu goed te sparen kan ik bij de banken een betere hypotheek krijgen. Ook zal ik dan minder lang aan leningen moeten terug betalen.

Verwarming

Om in het huishouden te besparen heb ik een programmeerbare thermostaat laten installeren. Zo springt de verwarming 30 minuten voordat ik thuis kom van mijn werk aan. ‘s Nachts staat de verwarming dan weer uit om de ochtend weer aan te spingen. Zo staat de verwarming niet heel de dag aan en verspil je geen energie.

Douche

Ik heb opgezocht hoeveel geld het kost om 10 minuten te douchen. Dit is gemiddeld zo'n €0,75 per douche. Niet veel denk je maar als je met meerder personen thuis bent kan dit toch nog een aardig bedrag worden. Voor mij alleen kost dit €273,75. Dit is als ik elke dag van het jaar douche en dit voor 10 minuten doe. Voor bijvoorbeeld een familie van 4 staat dit dus gelijk aan €1.095,-. Toch een groot bedrag.

Ik heb een geïnvesteerd in een goede spaardouche. Deze verbruikt gemiddeld één 3e minder water dan een normale douche. Een spaardouchekop kun je overal vinden, vraag de verkoper naar hoeveel liter per minuut de douchekop verbruikt. Zo kun je weten of het een goede spaardouche is. Een goede spaardouche gebruik ongeveer 5 liter per minuut.

Met een goede spaardouche gaat de prijs van een douche van 10 minuten naar €0,25. Dit is 50 cent goedkoper. Daarnaast ben ik korter gaan douchen, ik neem nu een douche van 5 minuten. Dit kost mij €0,125. Ik ga dus van €0,70 naar €0,125. dit betekent dat mijn totale kost van €273,75 zakt naar €45,625. Als een gezin van 4 dus 5 minuten zou douchen met een spaardouche zou dit slechts €182,50 kosten. Dit is een besparing van bijna €1.000 euro dat je als familie kan uitsparen op een jaar.

 

Spenderen met leren spenderen

Op het vlak van spenderen ben ik het meest veranderd. Enkele maanden geleden was ik niet vies van een impulsieve aankoop. Nu let ik meer op met wat ik koop en denk ik ook beter na voor ik een aankoop doe. Zo stel ik mezelf altijd de vraag: “heb ik dit echt nodig of wil ik het gewoon?” Als het antwoord was dat ik het niet echt nodig had dan liet ik het product links leggen en zag ik af van de aankoop. Ik kom niets te kort, het zou dus stom zijn om onnodige aankopen te doen.

In de supermarkten gaat het er nu anders voor mij aan toe. Vorige maand nog ging ik onvoorbereid naar de supermarkt. Ik kon zo een uur door de gangpaden wandelen. Nu maak ik een lijstje waar ik mij strikt aan hou. Ik slenter niet meer door de supermarkt. Ik luister mijn eigen muziek met een stevige beat. Zo houd ik het tempo er in. Nu kan in mijn wekelijkse aankopen binnen een half uur doen. Hierdoor bespaar ik niet alleen geld maar ook tijd. Ik koop ook meer huisproducten, de A-merken zijn vaak veel duurder en zijn van even goede kwaliteit. Je hoeft enkel een beetje meer moeite doen om ze uit de rekken te halen.

 

Allen bedankt!

Ik hoop dat ik jullie goed heb kunnen helpen door middel van mijn gegeven advies. Ik heb de adviezen met veel plezier op mezelf toegepast en ik kan je zeggen, ik merk toch dat ik minder geld uitgeef. Ik heb een beter overzicht van mijn financiele zaken en kom op het einde van de maand niet meer in moeilijkheden. Ik heb mezelf verrast over hoeveel geld ik wel niet kan besparen per maand als ik enkele kleine zaken aanpas. Ik heb een geweldige tijd gehad tijdens het schrijven van deze blogposts en zelf heb ik er enorm veel uit geleerd.

Zoals ik in het begin van de blogpost al liet doorschemeren zal deze blogpost momenteel mijn laatste zijn voor het "Leren Spenderen" project van Ferratum. Ik blijf zeker nog aanwezig en steun het positieve initiatief "Leren Spenderen". Ik zal het alleen iets minder actief doen. Dit omdat het onderzoek en het schrijven van de blogposts zeer tijdsrovend is. Ik wil iedereen bedanken voor al de positieve berichten. Ik ben blij dat ik jullie heb kunnen helpen. De "Leren Spenderen" blogposts hebben meer impact gehad dan ik in eerste instantie had verwacht. Ik wens jullie het beste toe in de toekomst.

Tot de volgende,

Michiel

 

Bezoek Ferratum