balk
Ga Terug

 

Hey Michiel hier! Iedereen het carnavalsweekend overleefd? Hopelijk kwamen mijn handige tips van pas. Zoals eerder gezegd, de telefoonapplicaties reviews komen er nog aan. Ik vind dat we de voorbije weken voldoende over budget hebben gesproken. Tijd voor een verandering. We maken de overstap naar geld sparen. Deze week gaan we ons verdiepen in de basisprincipes van sparen. De komende weken zullen we specifieker worden en hier dieper op ingaan.

 

Budget

Het eerste basisprincipe van sparen is budget. Aan de hand van dit budget kan je bepalen hoeveel je maandelijks opzij kan zetten om te sparen. Heb je mijn budgetteringstips gemist? Geen probleem deze kan je hier terug vinden. Na het duidelijk overzicht van je budget weet je perfect wat je opzij kan zetten om te sparen. Je wilt namelijk niet op het einde van de maand zonder geld zitten en aan je spaarrekening moeten komen. Dan zijn we terug naar af. Dit hoort samen met het 2e basisprincipe van sparen.

 

Discipline

Discipline is het 2e basisprincipe van sparen. Hieraan kunt u denken aan het constant houden van het spaarbedrag. Het is daarnaast niet de bedoeling dat u aan het einde van de maand geld van uw spaarrekening afhaalt. Wat hierbij helpt is om een specifieke spaarrekening te openen bij je bank. Stel een automatische incasso in zodat er maandelijks een vast bedrag naar uw spaarrekening wordt overgemaakt. Zorg er voor dat dit in de week dat u uw salaris ontvangt gebeurt. Zo voorkom je het risico dat u onnodige uitgaven zult doen en daardoor niet kunt sparen. Zo zie je maandelijks je spaarrekening stijgen.

 

Geef minder uit

Dit is zeer eenvoudig. Recht voor de raap: Geef minder uit. Zo hou je meer geld over. Zoals eerder de revue heeft gepasseerd heeft u een duidelijk overzicht van uw uitgaven wanneer u een budget heeft opgesteld. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om uw sportschoolabonnement op te zeggen, u kunt immers ook buiten sporten. Het bedrag dat je overhoud na het besparen kan je dan ook op je spaarrekening plaatsen. Zo zal deze nog sneller stijgen.

 

Doel

Doel is niet echt een basisprincipe van sparen. Het is eerder een hulpmiddel om het sparen nog iets makkelijker te maken. Stel voor jezelf een doel van het sparen op. Iets waar je naartoe streeft of de reden waarom je spaart. Dit houdt je gemotiveerd en zo blijf je volhouden. Deze beloning hoeft niet een dure aankoop te zijn. Dit kan ook een etentje of een avondje bioscoop zijn waar je je laat gaan met de popcorn.

 

Om af te sluiten een kleine herhaling van de  4 basisprincipes van sparen.

  1. Stel je budget duidelijk op zo weet je meteen hoeveel je kan sparen;
  2. Vervolgens hou je aan het bedrag dat je maandelijks zal overzetten op je spaarrekening;
  3. Analyseer je budget en bekijk welke kosten je kunt schrappen zoals sportschool en tijdschriftabonnementen;
  4. Let op je uitgaven en stel een doel voorop om je verder te helpen.

 

Tot de volgende,

 

Michiel