balk
Ga Terug

 

Hey Michiel hier! We zijn toe aan onze 3e week met het onderwerp sparen. Deze week ga ik jullie uitleggen hoe je een spaar plan opstelt, dit zal gebeuren aan de hand van een aantal simpele stappen. In de eerste week heb ik wat algemene informatie gegeven over sparen en de basisprincipes van het sparen uitgelegd. Vorige week heb ik dan enkele tips gegeven over het sparen.

 

Stap 1: budget en spaarbedrag

Zoals vaker gezegd voor je kan sparen heb je je budget nodig. Zo heb je een mooi overzicht van al het geld dat je ter beschikking hebt. Met dit geld kun je sparen of spenderen. Hieruit kan je makkelijk je hoeveelheid geld halen dat je kan sparen.

Na je budget kan je de hoeveelheid geld kiezen die je gaat sparen. Probeer nog een klein bedrag opzij te zetten, zodat je dit dan kan uitgeven aan leuke activiteiten. Bijvoorbeeld eens gaan eten met je geliefde. Zo ben ik vorige week namelijk op een blind date geweest. Hele lieve dame, maar ik denk dat het daar bij zal blijven. Het klikte helaas niet zo goed. Sparen is goed maar vergeet ook niet af en toe te leven.

Spaarcalculator

Ik ben online opzoek gegaan naar de beste spaarcalculator. Ik ben uitgekomen bij de spaarcalculator van ING.  Dit is voor mij de gemakkelijkste en de meest overzichtelijke spaarcalculator die je op het internet kan vinden. Je kan je eerste inleg bepalen en het rentepercentage waartegen je spaart. Mijn eerste inleg is €800 en de rente is 1.1%. Daarna kan je je maandelijkse inleg bepalen. Hier kies ik voor 350 euro per maand. Als ik dit gedurende 2 jaar doe spaar ik €9.314 euro. Doe ik dit voor 5 jaar dan spaar ik uiteindelijk €22.440. Na het invullen van je gegevens krijg je een mooi overzicht in een grafiek. Dit is duidelijk en goed leesbaar

 

Stap 2: Spaarrekening

Het helpt ook altijd om duidelijke spaardoelen te stellen. Dit kan 1 doel zijn maar het kunnen ook meerdere doelen zijn. Mijn doel is momenteel om een reis naar Vietnam te maken. Ik plan volgende zomer met 2 vrienden rond te reizen in Vietnam. Wij zouden dit graag voor 1,5 maanden doen. Hierbij zouden we ook enkele vrijwilligers projecten doen. Deze reis zal een aardig zakcentje kosten. Het is dus mijn doel om voldoende te sparen zodat ik daar niet in geldproblemen kom te zitten. Aan de hand van deze doelen kan je een uiteindelijke spaarbedrag vaststellen. Dit geeft namelijk een beter overzicht over je geld en hoe je spaart.

De rentes op spaarrekeningen verschillen aanzienlijk per bank. Het is dus zeker belangrijk om de verschillende banken en rentes te vergelijken. Zo kan je het meeste uit het sparen halen. De vergelijkingen kan je maken op de website independer. Heb je al een startsaldo dat je op een spaarrekening kan zetten? Doe dit dan zeker. Zo kan je er niet aankomen en hierdoor spaarmogelijkheden verliezen. Zo zal je rentebedrag stijgen en zal je je spaarsaldo sneller de lucht in zien gaan. Dit zal resulteren in het sneller bereiken van je doel.

 

Stap 3: Volhouden met sparen

Hou je vast aan je vooraf bepaalde bedrag om te sparen. Laat je niet verleiden om minder geld over te schrijven en zo meer geld uit te geven aan onnodige zaken. Echter zoals eerder vermeld moet je af en toe nog wel eens iets leuk doen, houd dit wel binnen de perken. Je hoeft natuurlijk niet elke week uit eten. Om ieder maand constant een bedrag op je spaarrekening te krijgen raad ik je aan om aan het begin van de maand een vast bedrag over te maken op je spaarrekening. Dit kun je doen door een automatische overboeking van je betaalrekening naar je spaarrekening in te stellen via je bank.

 

Samengevat

Even een samenvatting van deze blogpost, er zijn 3 stappen waarmee je rekening houdt als je wilt sparen:

  • Eerst bepaal je je budget waaruit je spaarbedrag kan kiezen;
  • Vervolgens bepaal je welke spaarrekening het beste bij je past, vergelijk hierbij de verschillende spaarrentes;
  • Tenslotte moet je je zeker aan je doel houden zo kom je het snelst vooruit.

 

 

Ik wens jullie veel succes met jullie spaar-avontuur.

 

Tot de volgende,

Michiel

 

bezoek ferratum