balk
Ga Terug

 

Hey Michiel hier. Vandaag starten we het hoofdstuk spenderen. We bespreken het verschil tussen iets willen en iets nodig hebben. We richten een hele andere kijk op het spenderen van je geld en het doen van aankopen. Vorige week de 3e blog over sparen, daarin hebben we gesproken hoe je een spaarplan kan opstellen. Daarmee hebben we ook het onderwerp sparen afgesloten. Tijd om over te stappen op spenderen. Ik wil jullie de komende weken helpen om verstandig te leren spenderen en hoe je door spenderen kan meer kan besparen.

Spenderen met een doel

Iedereen koopt af en toe wel graag eens iets, spenderen is namelijk leuk en ook absoluut niet verboden. Het is echter niet goed om te spenderen om te spenderen. Af en toe moet je jezelf de vraag stellen: heb ik dit echt nodig? Kan ik niet zonder? Dit zijn belangrijke vragen op het vlak van spenderen.

Vaak koop je dingen die je absoluut niet nodig hebt maar heel graag wilt. Dit is echter niet de beste manier om geld te besparen. Als je iets niet nodig hebt denk er dan over na om de aankoop links te laten liggen. Dit geeft je meer geld om te sparen. Ook voorkom je zo dat niet in de problemen komt bij onverwachte kosten of als u geld moet spenderen aan iets wat je nodig hebt.

Zo ben ik zelf een echte elektronicafanaat. Vorige week zag ik namelijk een nieuwe tablet die ik wel wou aankopen. Echter zoals u in de vorige blog kon lezen ben ik aan het sparen voor een reis naar Vietnam. Een nieuwe tablet is dus momenteel niet aan de orde. Deze aankoop zal dus moeten wachten. Thuis heb ik ook een laptop in perfecte staat, ook heb ik een smartphone. Deze 2 doen ook precies hetzelfde als een tablet. Ik kom dus perfect toe en hoef hier mijn geld niet aan te spenderen.

Nood om te spenderen?

Wat heb je nodig en wat heb je niet nodig? Dit is een lastige vraag. Hier probeer ik voor jullie een antwoord op te geven. Vaak worden aankopen die je niet nodig in een impuls gedaan. Zo koopt 70% van ons wel eens iets op impuls als we ons niet aan het lijstje houden in de supermarkt. Probeer deze impuls te weerstaan en zie af van de aankoop van een bepaald product. Een impulsaankoop is een aankoop die u oorspronkelijk niet gepland had. U kan enkele tips hier terug vinden om het spenderen op impuls tegen te gaan. Leef een tijdje zonder, heb je na deze periode nog steeds het gevoel dat je iets nodig hebt kan je dit product aanschaffen. Zo vermijd je dat je geld aan onnodige nutteloze zaken uitgeeft.

Uiteraard hoef je niet tijd te nemen over een noodzakelijke aankoop. Stel je koffiezetapparaat breekt, deze gebruik je dagelijks meerdere malen en maakt deel uit van je leven en mogelijke routines. Dan is dit een noodzakelijke aankoop voor je. Als je besloten hebt om je geld aan een koffiezetapparaat te spenderen kan je bij het aankopen van dit apparaat nog een onderscheid maken tussen verschillen modellen. Wat voor koffiezetapparaat heb je nodig. Heb je er een nodig die ook melk kan verwarmen en opkloppen of neem je geen melk bij je koffie? Als je geen melk nodig hebt is het uiteraard niet nodig om je geld te spenderen aan een koffiezet die melk kan opkloppen. Dan kan je er een kopen die enkel simpele koffie zet.

Aanpassing van het spenderen

Voor vele zal effectief nadenken over het spenderen van je geld even gewoon worden. Ik heb er elke dag nog moeite mee. Zelfs de kleine dingen kan je over nadenken en zo besparen. Zo vraag ik me wekelijks af tijdens de boodschappen of ik die reep chocolade of zak chips wel nodig heb. Na even na te denken kom ik dan tot het besluit dat ik dit helemaal niet nodig heb. Als ik ‘s avonds aan tafel genoeg eet hoef ik later die zak chips niet te openen. Dit is niet alleen goed voor mijn portefeuille maar ook voor mijn gezondheid.

Het is als het ware een schoonmaak van uw spendeergedrag. Over elk ding begin je dubbel na te denken of je het wel echt nodig hebt. Dit heeft mij al enkele euro’s bespaard. Je gaat door je oude je oude koopgewoontes heen en gaat opzoek naar nieuwe manieren om te spenderen. Het lijkt misschien veel moeite maar na een tijd wordt dit een gewoonte en is het nadenken over spenderen geen hinder meer. Het komt je financiële situatie enkel ten goede.

Besluit over spenderen.

Voor je van plan bent om je hard verdiende geld te spenderen. Denk dan even goed na over hoe hard je deze aankoop nodig hebt. Moest dit niet echt nodig zijn laat de aankoop dan links liggen. Zo bespaar je weer geld uit, dat geld kan elders van pas komen. Volgende week gaan we kijken naar welke periode in het jaar je het best je geld aan een bepaalde aankoop kan spenderen.

 

 

Tot volgende week,

Michiel

 

Bezoek de website van Ferratum