balk
loterij winnen
Ga Terug

 

In onze Ferratum Fridays (#FerratumFridays) Facebookcompetitie geven we elke week € 100 aan een gelukkige winnaar gebaseerd op wat ze met dat geld zouden doen en dat inspireerde ons onderzoek te doen naar waarom geld delen met anderen ons gelukkig maakt.

 

En dan win je die jackpot

Business Insider had een interessant artikel over wat jackpotwinnaars met hun geld deden.

Hoewel er voor de hand liggende verhalen zijn over winnaars die luxe auto’s en kasten van huizen kopen, zijn er ook verhalen over mensen die het delen met de gemeenschap.

Bijvoorbeeld, een winnaar trakteerde dertien familieleden op een vakantie naar Florida, een bouwvakker besloot te blijven werken en doneert zijn salaris nu aan een voedselbank en weer een andere winnaar zette een trust op zodat haar familie voor altijd zal profiteren van het vermogen.

Sinds we zijn begonnen met onze Ferratum Friday-competitie worden we regelmatig verrast door voorbeelden van vrijgevigheid.

 

Geld besteden aan anderen

Meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat geld besteden aan anderen ons gelukkiger maakt dan geld uitgeven aan onszelf. Dit werd bevestigd door Michael Norton, een associate professor aan de Harvard Business School, die het in zijn TED talk had over hoe geld aan onszelf uitgeven ons niet gelukkiger maakt, maar geld aan anderen uitgeven wel. 

Een artikel op de website Positive Psychology Program legt uit dat geld uitgeven aan anderen goed voelt omdat onze hersenen een ingebouwd beloningssysteem hebben: oxytocine, een hormoon dat regelt hoe we omgaan met anderen. Wanneer we geld uitgeven aan onze vrienden en familie, belonen onze hersenen ons en dat geeft een goed gevoel. 

 

Geld besteden aan ervaringen

Ons geld uitgeven aan momenten en ervaringen met vrienden en familie levert het meest langdurige geluk op, meer dan het tijdelijke geluksgevoel dat we ervaren wanneer we slechts spullen kopen.

In een eerder artikel met de titel ''het leven draait om ervaringen'', hebben we uitgelegd dat het leven rijker aanvoelt wanneer we momenten arrangeren die ons unieke levenservaringen opleveren.

We komen gemakkelijk in een sleur terecht en als we er niet bewust aan werken, is het mogelijk een leven te leven waarin elke dag hetzelfde is als de dag ervoor.  Als we echter de moeite nemen om iets te doen, neemt de kans op onvergetelijke herinneringen toe. Het hoeft niet eens een overweldigende ervaring te zijn; elke keer dat we iets doen wat we normaal gesproken niet doen, kan het een ervaring zijn. 

 

Eén keer geven, voor altijd plezier

Wil je je ervaringen verder verbeteren? Deel ze met een vriend of familielid. Een enkel avondje uit met vrienden of familie zorgt voor een herinnering die je keer op keer kunt herbeleven.

Misschien is het een herinnering aan een vakantie, je jeugd of een betoverende avond die je samen met een vriend hebt doorgebracht; hoe dan ook is het een ervaring die indruk heeft gemaakt en die bijzonder genoeg was om niet te vergeten. 

 

Heb je nog meer redenen nodig om tijd door te brengen met vrienden of familie? Een onderzoek (met meer dan 300.000 deelnemers van alle leeftijden toonde aan dat volwassen met regelmatige sociale interacties (naar de bioscoop, uit eten, borrelen met vrienden, etc.) langer leven en minder last hebben van stress.

De beste investering in jezelf is tijd doorbrengen met vrienden en familie - daar heb je je leven lang baat bij.