balk
organisch kopen
Ga Terug

In 2014 bleek uit onderzoek van de Amerikaanse Organic Trade Association onder 1200 huishoudens, met ten minste één minderjarig kind, dat acht van de tien Amerikaanse gezinnen in de afgelopen twee jaar één of meer keer organische producten hebben gekocht.

Negentig procent van de deelnemers zei dat ze ten minste “soms” organisch voedsel voor hun kind(eren) kochten en bijna een kwart zei dat ze dat “altijd” deden.

Volgens marktonderzoeker Ecovia Intelligence is de mondiale markt voor organische producten in 2016 gegroeid tot 89,7 miljard dollar (78,6 miljard euro). De Verenigde Staten is de grootste markt met 38,9 miljard euro gevolgd door Duitsland (9,5 miljard euro), Frankrijk (6,7 miljard euro) en China (5,9 miljard euro).

Hieronder zullen we de groeiende mondiale trend en vraag naar organische producten onder de loep nemen:

 

In Europa

Europa volgt de Verenigde Staten op de voet en is de op een na grootste markt voor organische producten.

In 2015 liep de retailomzet voor organische producten op tot 29,8 miljard euro. 

Statistieken laten zien dat Duitsland binnen Europa de grootste markt is voor organisch voedsel. Echter, uit onderzoek van het Onderzoeksinstituut voor Organische Landbouw FiBL blijkt dat men in Denemarken ‘s werelds relatief hoogste aandeel aan organische producten koopt (9,7 procent). Dit betekent dat supermarkten in Denemarken wereldwijd het hoogste percentage aan organische producten verkopen. Luxemburg staat op de tweede plaats, gevolgd door Zwitserland, Zweden en Oostenrijk. Nederland valt net buiten de top 5 bij het aankopen van organische producten.

Een ander onderzoek van het Onderzoeksinstituut voor Organische Landbouw FiBL liet zien dat Europese consumenten gemiddeld 61 euro per persoon aan organische producten uitgeven. Echter, Zwitserland geeft het meeste uit aan organisch voedsel met 274 euro per hoofd van de bevolking.

 

In Australië

De totale waarde van de organische sector in Australië is sinds 2012 met 88 procent gegroeid en de website In The Black, voorspelt dat de consumentenmarkt verder zal toenemen tot wel 2 miljard Australische dollars (1,2 miljard euro).

Twee van de drie Australische gezinnen zeggen dat ze in het afgelopen jaar organische producten hebben gekocht en dat de meest gekochte organische producten fruit en groenten zijn, gevolgd door een toenemende vraag naar organische eieren, zuivelproducten, rood vlees en gevogelte.

 

In Canada

Uit rapporten van de Canadian Organic Trade Association (COTA, Canadese Organische Handelsassociatie)​ blijkt dat 66 procent van de Canadezen ten minste een deel van hun wekelijkse boodschappenbudget besteden aan organische producten. Net als in Australië zijn de meest gekochte organische producten groente en fruit, gevolgd door vlees en gevogelte en met zuivelproducten op plaats drie.

Tia Loftsgard van de Canadian Organic Trade Association zei in een verklaring dat “Canadezen steeds meer variatie in het organische aanbod verwachten wat de markt aanstuurt om aan de toenemende vraag van de volgende generatie naar organische producten te voldoen.”

 

In Groot-Brittannië

De Britse krant The Guardian schreef eerder al dat de verkoop van organische etens- en drinkwaren in het VK in 2017 met 6 procent toenam tot een recordhoogte van 2,2 miljard pond (2,5 miljard euro).

Verkoop van organische producten in supermarkten nam met 4,2 procent toe en de omzet van onafhankelijke verkopers zoals reformhuizen en boerenmarkten zelfs met 9,7 procent.

En dit geldt niet alleen voor eten en drinken. Britse consumenten kopen ook meer organische artikelen zoals schoonheidsproducten; de omzet daarvan nam met 24 procent toe.

En jij? Kiest jouw gezin ook voor organisch?