balk
Ga Terug

 

Op dinsdag 20 september is het de 3e dinsdag van de maand September. Zoals ieder jaar zal op die datum Prinsjesdag plaatsvinden. Prinsjesdag is de belangrijkste dag van het jaar voor de Nederlandse politiek. Jaarlijks vindt het traditionele evenement Prinsjesdag plaats in Den Haag. Op Prinsjesdag verteld de regering wat het regeringsbeleid voor het komend jaar gaat zijn.

 

Vraag nu aan

 

Tradities op Prinsjesdag

Prinsjesdag is een dag vol tradities. Beginnen bij de minister van financiën. Op Prinsjesdag presenteert hij een koffer met het opschrift ‘’Derde dinsdag in september’’. Deze koffer wordt 1 keer per jaar gebruikt, op Prinsjesdag. In dit koffertje zitten belangrijke documenten. Deze documenten zijn: de miljoenennota, de rijksbegroting, het belastingsplan en overige fiscale maatregelen voor het jaar 2017. Deze documenten zouden er in realiteit in moeten zitten, echter is de koffer niet groot genoeg en past enkel de miljoenennota in het koffertje. Wanneer de minister van financiën is aangekomen in de eerste kamer presenteert hij de uitkomst en de documenten aan alle parlementsleden. Na deze gebeurtenis is het tijd voor de Troontrede.

Zodra de minister van financiën de kamer inlicht vertrekt de koning met de Goude Koets van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal. Met de Gouden Koets rijdt hij door de straten van Den Haag. Deze rit duurt ongeveer 25 minuten. Vanaf het vertrek aan het Paleis tot de terugkeer van de koning zal er om de minuut een geweerschot gelost worden, dit is als eerbetoon aan de koning. Wanneer de koning is aangekomen in de Ridderzaal leest hij de Troonrede waarin hij de planning van de regering voor het komende jaar aan het volk bekend zal maken. De Troonrede zal op 20 September live te zien zijn op NPO 1 om 11:15.

 

De Gouden Koets

Op Prinsjesdag wordt de koning in de Gouden Koets rondgereden. Deze koets bestaat als sinds 1897. De Gouden Koets werd het eerst in gebruik genomen 4 jaar later in 1901. Dit was op de huwelijksdag van Koningin Wilhelmina en prins Hendrik. Een maand later werd de koets nog een keer gebruikt toen het koningspaar hun intrede in Amsterdam maakte. Daarna werd er besloten de koets maar 1 keer per jaar te gebruiken, dit was op Prinsjesdag. 2 weetjes die je vast niet wist over de Gouden koets:

  • De Gouden Koets is een geschenk van de Amsterdamse inwoners aan koningin Wilhelmina. Het initiatief om het geld voor de koets te verzamelen kwam van de Vereniging van het Amsterdamse Volk met als doel het aanbieden van een Huldeblijk aan Hare Majesteit koningin Wilhelmina.
  • Als het koningspaar in de koets zit zal de gouden koets getrokken worden door 8 paarden. Zit er iemand anders in als het koningspaar dan zal de gouden koets maar getrokken worden door 6 paarden.

 

De Glazen Koets

Dit jaar zal de Gouden Koets spijtig genoeg niet te bewonderen zijn. De Gouden Koets was dringend toe aan restauratie. Deze restauratie zal ongeveer 3 tot 4 jaar duren. Voor de komende 3 tot 4 jaar zal het koninklijk echtpaar op Prinsjesdag in de Glazen Koets rondrijden. De Glazen Koets was de oorspronkelijke koets die gebruikt werd tijdens Prinsjesdag, in de loop der jaren werd deze vervangen door de Gouden Koets. Tegenwoordig wordt de Glazen Koets enkel nog gebruikt voor speciale gelegenheden. De Glazen Koets kreeg zijn naam door de glas dat de ornamentenrand beschermt.

 

Wilt u dit op de hoogte zijn van het regeringsbeleid voor het jaar 2017, kijk dan zeker op dinsdag 20 september naar de Troonrede van Koning Willem-Alexander op Prinsjesdag. Zo weet u wat er het komende jaar voor u gaat veranderen. Hopelijk niets dan goed nieuws!

 

vraag nu aan

 

 

 Beoordeel ons! Beoordeel deze chat zodat wij onze service kunnen verbeteren. +