balk
Ga Terug

Duizenden studenten hebben nog maar een paar weken te gaan voor zij afstuderen en hun felbegeerde diploma ontvangen. Klaar voor het echte leven én het echte geld. Maar, op welk startsalaris mag je rekenen?

Toen je je na de middelbare school oriënteerde voor je vervolgopleiding speelde de indicatie voor het startsalaris misschien wel mee. Helaas zijn de tijden sinds je startte veranderd en kan die indicatie inmiddels flink afwijken van het startsalaris wat je in vacatureteksten tegenkomt. Als je zeker wilt zijn van een eerlijk aanbod kun je de volgende tips er op naslaan.

Een indicatie krijgen

Er zijn diverse websites waarop je kunt checken of het salaris redelijk is, waaronder Loonwijzer en het Salariskompas van Intermediair. Deze websites geven een indicatie van een redelijk salaris. Deze bedragen zijn echter niet in beton gegoten. Er zijn een andere factoren die invloed hebben op het aanbod dat je kunt krijgen. Zoals de volgende.

Andere factoren

Het startsalaris kan bijvoorbeeld variëren op basis van de regio, de branche waarin het bedrijf actief is, maar ook door jouw eigen profiel en specialisatie. Je mogelijke minors, stages en onderzoeken, maar ook je relaties kunnen van invloed zijn.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Veel werkgevers bieden ook secundaire arbeidsvoorwaarden zoals reiskostenvergoeding, een mobiele telefoon en een laptop. Soms ook studiekosten of een bedrijfsauto. Dit zie je mogelijk terug in de hoogte van het salaris. Zeg dus niet te hard ‘nee’ als het basissalaris iets lager is, want het kan zomaar zijn dat een werkgever spectaculaire secundaire voorwaarden biedt.

Persoonlijke referenties

Een indicatie is handig, maar het kan in de praktijk heel anders uitpakken. We adviseren daarom om ook mensen te raadplegen die er verstand van hebben. Je kunt bijvoorbeeld aan recruiters of medewerkers van het uitzendbureau vragen wat redelijk is. Mogelijk ken je ook mensen die al werkzaam zijn in jouw werkveld. Raadpleeg mensen die je kent van stage(s) of vraag op school naar alumni die je mag contacten. Zij weten hoe het was om te starten en willen je vast op weg te helpen.

Jouw ideale startpositie

Het is de truc om te weten wat je waard bent en toch realistisch en bescheiden te blijven. Geen enkele opleiding sluit naadloos aan op het bedrijfsleven en je hebt hoe dan ook nog veel te leren. Vraag daarom nooit meteen de hoofdprijs. Het is goed om je er bewust van te zijn dat er een groot verschil zit tussen bruto- en netto-inkomen. Bereken vooraf dat verschil zodat je ook weet wat je minimaal nodig hebt voor je vaste lasten. Zorg dat je voorbereid het gesprek in gaat zodat je op tijd ‘ja’ kunt zeggen tegen jouw droombaan.

 Beoordeel ons! Beoordeel deze chat zodat wij onze service kunnen verbeteren. +