balk
Ga Terug
valkuilen vermijden

Een lening kan voor de nodige ademruimte zorgen in het geval van onverwachte uitgaven, of wanneer uw eigen economie tijdelijk uit balans is.

Het is een goed idee om je eigen financiën gezond te houden en je maandelijkse termijnen op tijd af te handelen. De slimme lener stippelt een haalbaar betalingsplan uit vóór de ondertekening van de leenovereenkomst, zodat het krediet zeker tijdig wordt terugbetaald. Onbetaalde leningen leiden namelijk tot extra boetes en achterstallige betalingen kunnen leiden tot wanbetalingen en incasso's.

Hier volgen vijf tips om valkuilen te voorkomen en op een slimme wijze je lening aan te vragen:

 

1. Hoeveel geld heb je precies nodig?

Overweeg steeds goed het precieze kredietbedrag dat je nodig hebt, voordat je een lening aanvraagt. Heb je een lening nodig om eenmalig iets specifieks te kopen of om je te helpen elke dag rond te komen? Moet je het volledige bedrag lenen, of kan je het ook met minder doen en misschien ergens extra besparen?

Natuurlijk is het steeds het beste scenario om te sparen voor wat u van plan bent te kopen, maar het is niet altijd zo dat u de gelegenheid of de tijd heeft om geld te besparen.

Een flexibel doorlopend krediet, minilening of creditcard met bestedingslimiet kunnen een goede oplossing zijn als je niet helemaal zeker bent van jouw leningsbehoeften. Het is wel belangrijk dat je leningen vergelijkt alvorens over te gaan tot een kredietaanvraag.

 

2. Hoe goed regelt jouw huishouden de financiën?

Een overzicht van je eigen financiën is cruciaal alovrens over te gaan tot een kredietaanvraag.

Noteer je eigen inkomsten en uitgaven en ga na hoeveel u precies kunt lenen, zodat de maandelijkse lasten draagbaar zijn en niet leiden tot mogelijke betalingsachterstanden. Belangrijk hierbij is dat je zeer nauwkeurg te werk gaat. Meten is weten!

Vaak worden kleine kredieten van 100-200 euro binnen 30 dagen terugbetaald, maar bij grotere leningsbedragen nemen zowel de looptijd (in welke tijdspanne je de lening terubetaalt) als de maandelijkse termijnen (hoeveel je betaalt per maand) vaak toe.
Kan je deze maandelijkse termijnen op tijd afhandelen? En zo nee, waar kan je in je financiën kleine aanpassingen maken of besparingen doen die je toelaten extra geld opzij te zetten om de lening tijdig terug te betalen?

Houd ook rekening met de kans dat je mogelijks extra geld nodig hebt in onverwachte situaties. Is de terugbetaling van de lening steeds verzekerd, zelfs wanneer er plots een paar grotere facturen moeten worden betaald gedurende de maand ?

 

3. Vraag informatie over de voorwaarden van de lening

Het is belangrijk dat je steeds goed de voorwaarden van je lening controleert. Oplichters zijn er overal en zeker op het internet is het belangrijk extra voorzichtig te zijn. Neem daarom nooit zomaar een lening bij om het even welke kredietverstrekker die beweert voordelige leningen aan te bieden. Ga steeds na of de lener betrouwbaar is, een gekende naam heeft en of er meerdere beoordelingen van klanten te vinden zijn die hun ervaring met de aanbieder beschrijven.

Zorg ervoor dat je steeds goed vertrouwd bent met de service- en leenvoorwaarden voordat je geld leent. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de prijs, de kredietvoorwaarden en eventueel andere voorwaarden voordat je de aanvraag voltooit.

 

4. Neem geen lening zonder reden

Het is geen schande om een ​​lening te nemen. Integendeel: een lening die bewust en met voorbedachte rade wordt afgesloten, kan een uitermate handig hulpmiddel zijn in een heleboel onverwachte situaties die tijdelijk vragen om extra kapitaal.

Het is echter niet verstandig om zomaar, zonder enig doordacht doel een lening te nemen. Dit leidt vaak tot impulsaankomen en het onnodig ophopen van schulden. Geld lenen kost namelijk ook geld.

Denk altijd twee keer na alvorens je een lening afsluit, bijvoorbeeld voor een weekendfeest of een luxeproduct dat je je eigenlijk niet kunt veroorloven. Dit soort handelingen verhogen het risico op betalingsproblemen aanzienlijk. Kan je in plaats daarvan op een creatieve manier ergens geld besparen? Of misschien heb je wel de mogelijkheid ergens een centje bij te verdienen. Op die manier vermijdt je doelloos een lening te moeten nemen en vermijdt je eventuele problemen in de toekomst.

 

5. Neem contact op met de crediteur in geval van betalingsproblemen

Wanneer je bewust een lening neemt, zou je in principe voldoende voorbereid moeten zijn om het krediet zonder problemen tijdig terug te betalen. Het kan echter alijtd gebeuren dat je wegens ziekte, ontslagen of grote onverwachte facturen plots in de problemen komt. Het leven valt namelijk nooit 100% te voorspellen.

Indien dit zorgt voor betalingsmoeilijkheden, is het belangrijk dat je onmiddellijk contact opneemt met de kredietgever en vraagt om advies. Dit verhoogt het vertrouwen tussen jou en de lener, en kan er ook voor zorgen dat het probleem snel en efficiënt wordt aangepakt. Je kan een alternatieve betalingsregeling overeenkomen, of de termijn verlengen.

 

De tekst is geschreven door Wolf Bogaert, Financer.com

Financer.com is een van 's werelds toonaangevende websites voor het vergelijken van financiële producten.