balk
Ga Terug
cadeau geven

“Onthoud altijd dat de meest tevreden mensen niet diegenen zijn die meer krijgen, maar die meer geven.”
H. Jackson Brown, Jr. (Amerikaanse auteur)

 

Of we nu een bescheiden cadeautje koopt voor iemand of een rondje geeft in het café, gul zijn en dank betuigen geeft onszelf niet alleen een gelukkig gevoel, het versterkt ook onze banden met anderen. We zijn als mens immers inherent sociale wezens.

En terwijl de geschenkenperiode al goed op stoom is, is reflecteren op de dingen die je voelt wanneer je iets koopt voor een geliefde, een vriend of collega een geweldige manier om de werkelijke waarde van het seizoen te ervaren.

 

De Waarde van Geven

In een artikel met de titel The Psychology of Gift Giving and Happiness leggen de onderzoekers uit hoe ze ontdekten dat het geven van geschenken de gever net zo veel tevredenheid oplevert als de ontvanger aangezien de gever "een positief zelfbeeld ervaart, en zich gul en waardevol voelt.” 

 

In andere woorden, cadeautjes voor anderen kopen kan je eigen gevoel van verbinding en blijdschap versterken. 

 

Waarom het zo goed voelt 

“De wijze van geven is meer waard dan het geschenk zelf.”
Pierre Corneille (Franse toneelschrijver)

 

Oké, waarom voelt anderen iets geven precies zo goed? Zoals uiteengezet in een artikel genaamd Spending Money Promoting Happiness op de website van Positive Psychology Program  voelt het goed omdat onze hersenen een ingebouwd beloningssysteem hebben, namelijk - oxytocin - wat onze omgang met anderen mede bepaalt. Wanneer we geld uitgeven aan onze vrienden en familie, belonen onze hersenen ons met een goed gevoel.

 

Wat te kopen

“Wanneer we deze Kerst cadeautjes geven, moeten inzien dat het delen van onze tijd en onszelf een belangrijk deel van het geven is.”
Gordon B. Hinckley (Amerikaanse kerkleider)

 

Onderzoeken hebben aangetoond dat geschenken die de ontvanger een ervaring geven in plaats van een materieel bezit betekenisvoller zijn en een sterker gevoel van verbinding geven.

Een onderzoek door Cindy Chan van de University of Toronto’s Scarborough Department of Management en de Rotman School of Management wees uit dat geschonken ervaringen effectiever zijn in het verbeteren van relaties dan fysieke geschenken. Chan zegt er het volgende over: “Een ervaringsgeschenk roept een sterke emotionele respons op wanneer de ontvanger het consumeert - de spanning en sensatie van een safari, de energie van een rockconcert of de rust van een spabehandeling - en intensiever emotioneel is dan een materieel product.”

Een ervaring kan een kaartje voor een voetbalwedstrijd zijn, een lidmaatschap op de plaatselijke kunstgalerie, een reservering in een restaurant of een rit in een heteluchtballon. De mogelijkheden zijn eindeloos.

 

Maak het persoonlijk

Een cadeau persoonlijk op de ontvanger afstemmen is een andere belangrijke factor. Als de ontvanger bijvoorbeeld van schilderen houdt, zou je hem of haar een bon voor een schilderles cadeau kunnen doen, en als de persoon van yoga houdt, zou je lessen voor hem/haar bij de plaatselijke yogastudio kunnen kopen.

Wil je het effect van het cadeau nog verder versterken? Geef dan wat van jezelf en je tijd. Bijvoorbeeld, in plaats van gewoon bioscoopkaartjes te geven, kies je een film uit die jullie allebei leuk vinden en ga je er samen naar toe. Boek een etentje voor twee in een restaurant. Ga samen naar een concert. Of een voetbalwedstrijd.

 

“Het mooiste cadeau dat je iemand kunt geven is je tijd omdat wanneer je je tijd geeft, je een deel van je leven geeft dat je nooit meer terugkrijgt.”
Onbekend

Een heel fijne en waardevolle Kerst toegewenst!