balk
Ga Terug

2017 wordt een zwaar jaar voor starters op de huizenmarkt, stelt Anneli Troth, Country Manager Nederland bij de Ferratum Group, dat minileningen aan particulieren verstrekt. Reden is onder andere de verstrekkingsnorm voor hypotheken die omlaag gaat, terwijl de hypotheekrente juist weer stijgt. “Alsof dat nog niet genoeg is, wordt er ook nog eens op grote schaal overboden op de huizenmarkt. Dat is vervelend voor starters.”

Starters moeten straks meer (spaar)geld meenemen dan eerder gebruikelijk was. In 2007 gaven geldverstrekkers huizenkopers tot wel 130 procent van de executiewaarde. Dit betekent dat wanneer een huis 240.000 euro waard was – de gemiddelde prijs van starterswoningen in het tweede kwartaal van 2016 (bron: CBS) - de koper 312.000 euro kon krijgen aan hypotheek. Vandaag de dag is dat wel anders: hypotheekverstrekkers geven maximaal 101 procent. Daarmee kun je in dezelfde situatie maximaal 242.400 euro aan hypotheek krijgen. Een aanzienlijk verschil van bijna 70.000 euro. Volgend jaar zakt dit percentage verder naar 100 procent. De hypotheekverstrekker wil garanties: de waarde van het huis moet de hypotheek dekken. Dit maakt het voor kopers, met name starters, steeds lastiger om de financiering rond te krijgen, omdat ze steeds meer geld buiten hun hypotheek om moeten regelen.

 

Verstrekkingsvorm zet starters 12.000 euro in de min

Een hypotheek van 101 procent is niet genoeg om de verkoopprijs en kosten koper te dekken, ervan uitgaande dat er tot 6 procent nodig is voor de overdrachtsbelasting en notariskosten. Kortom, rekening houdend met de gemiddelde woningprijs van 240.000 euro moeten starters naast hun hypotheek zelf 12.000 euro financieren.

 

Overbieden op de huizenmarkt vergt enkele tienduizenden euro’s eigen inbreng

Een ander obstakel waar ik starters over spreek, is dat er op populaire locaties in en rondom steden veel wordt overboden op de vraagprijs. De huizenprijzen in grote steden nemen toe vanwege de enorme vraag. De starter moet behoorlijk wat extra geld meenemen in vergelijking met voorgaande jaren. De voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam gaf eerder dit jaar aan dat huizenkopers in Amsterdam al snel ‘enkele tienduizenden euro’s’ boven de vraagprijs moeten bieden. Dan begin ik mij sterk af te vragen hoe starters dan aan een koopwoning moeten komen, als ze niet beschikken over eigen middelen om in te brengen. En zelfs al hebben ze deze luxe wel, dan is het alsnog de vraag of starters er goed aan doen om bij het kopen van hun eerste huis al in de min te beginnen.

 

Schenkingen bieden mogelijk uitkomst

Laat ik niet geheel in mineur blijven. Dit jaar zijn er ook nieuwe kansen, door de nieuwe regels voor schenkingen. Het bedrag voor belastingvrij schenken is voor 2017 met bijna vijftig procent is verhoogd, van 53.016 euro naar 100.000 euro. Verder hoeft de relatie tussen schenker en ontvanger sinds 1 januari niet per se ouder-kind te zijn, dus dit vergroot de mogelijkheden voor starters om hulp uit hun directe omgeving in te kunnen schakelen. Dan moet iemand dat bedrag uiteraard wel hebben en het willen schenken. Is dat niet het geval, dan zullen starters het moeten doen met een grote portie geduld of een flinke additionele lening naast de hypotheek voor hun huis. 

 Beoordeel ons! Beoordeel deze chat zodat wij onze service kunnen verbeteren. +