balk
Ga Terug
saint patricks

Er zijn niet veel feestdagen die wereldwijd populairder zijn dan Saint Patrick’s Day. De feestdag valt elk jaar op 17 maart en men gedenkt het overlijden van Sint Patrick, de belangrijkste patroonheilige van Ierland. Op deze dag viert men ook de komst van het Christendom in Ierland en alle andere aspecten van de Ierse cultuur. Op Saint Patrick’s Day viert men feest, drinkt men alcohol en zijn er optochten waar het groen ziet van de ‘shamrocks’, het nationale symbool van Ierland: het klavertje. Saint Patrick’s Day is een nationale feestdag die internationaal wordt gevierd en vormt het perfecte excuus om hem in verschillende landen te beleven:

 

1 Ierland​

De beste plek om Saint Patrick’s te vieren is uiteraard Ierland zelf. Als je nationale feestdag wereldwijd zo populair is als Saint Patrick’s Day, dan ligt de lat in het thuisland behoorlijk hoog natuurlijk. De overheid organiseert elk jaar een festival dat de kenmerkende energie en de unieke opwinding van Ierland uitstraalt met creativiteit, innovatie en een gelikte marketingcampagne. Het resultaat is een vijfdaags festival vol cultuur, muziek, publieksactiviteiten en natuurlijk lekker eten en drinken in de straten van Dublin. Er zijn uiteraard in elke stad, elk dorp en gehucht festiviteiten georganiseerd, waaronder in Waterford, Limerick, Kilkenny, Galway, Castlebar, Skibbereen en Cork.

 

2 Montserrat

Dit piepkleine eiland in de Caraïben is het enige andere land ter wereld waar Saint Patrick’s Day een officiële feestdag is. Een significant percentage van de bevolking stamt af van de Ierse kolonisten die vanaf de 17de eeuw naar het eiland emigreerden. Saint Patrick’s Day maakt deel uit van een feestweek waarin de onafhankelijkheid wordt gevierd.

 

3 Verenigde Staten 

Aangezien de Ierse cultuur een belangrijk deel uitmaakt van de smeltkroes van volkeren die dit land definieert, is het niet vreemd dat Saint Patrick’s Day ook hier uitgebreid wordt gevierd. Hoewel het officieel geen feestdag is, zijn de festiviteiten in New York, Boston en Chicago toch erg indrukwekkend. Het feest is in Chicago zelfs zo populair dat ze de rivier die door het centrum stroomt speciaal groen kleuren.

 

4 Argentinië

Tijdens Saint Patrick’s Day is Buenos Aires ‘the place to be’ in Zuid-Amerika. Overal in deze miljoenenstad zijn feesten georganiseerd en het feest in het stadscentrum is altijd ontzettend druk.

 

5 Verenigd Koninkrijk

Het is niet vreemd dat St. Patrick’s Day ook in het Verenigd Koninkrijk zeer populair is. Er wonen veel Ieren en Noord-Ierland met de hoofdstad Belfast maakt deel uit van het Groene eiland. Na Belfast heeft Birmingham elk jaar de grootste parade, een meer dan 3 kilometer lange feeststoet door het hart van de stad. Liverpool en Manchester zijn steden met een groot aantal Ierse inwoners, dus ook hier wordt Saint Patrick’s uitgebreid gevierd.

Ook in Schotland valt genoeg te beleven aangezien er in de 19de eeuw een groot aantal Ieren zich daar vestigde, onder andere in Glasgow. Je kunt daar op elke straathoek wel een Ierse pub vinden en sinds 2007 wordt Saint Patrick's Day elk jaar gevierd met een parade en een festival.

 

6 Canada

Een van de beste plekken in Noord-Amerika om Saint Patrick’s Day te vieren is Montreal. Daar wordt al sinds 1824 elk jaar een parade gehouden en de feestelijkheden gaan zelfs nog verder terug tot 1759 en de Ierse soldaten in het garnizoen van Montreal.

 

Misschien denk je niet vaak aan Ierland, maar Saint Patrick’s Day is een geweldige gelegenheid om het begin van de lente feestelijk in te luiden.

Weet jij nog andere steden waar op 17 maart het dak eraf gaat? Laat het ons hieronder vooral weten!