balk
Ga Terug
day of the coin

Muntjes, je hebt ze in allerlei soorten en maten. Je kan ze sparen, uitgeven of alleen bijzondere varianten sparen. Elk jaar komen er verschillende soorten munten bij in de vorm van een limited edition. Munten lijken nogal ondergewaardeerd, terwijl we ze al eeuwen gebruiken als betaalmiddel. Benieuwd naar hoe het allemaal begon? Verras je omgeving met je kennis en tips over munten. Wist jij bijvoorbeeld dat koning Willem Alexander op elke euromunt naar rechts kijkt? 

De eerste munt

De geschiedenis van de munt gaat al vele duizenden jaren terug in de tijd. Zo zouden de eerste munten rond 770 v.Chr. in het oude China, Lydië (het Perzische Rijk) en India gemaakt zijn. De eerste munten werden gemaakt van verschillende materialen zoals brons maar ook goud en zilver. Al snel kregen de muntjes het uiterlijk zoals we dat vandaag de dag ook kennen, een ronde vorm en met een opdruk.
 

Gek op munten

Wist jij bijvoorbeeld dat de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) elk jaar gemiddeld dertig miljoen Nederlandse euromunten slaat, naast een paar miljoen herdenkingsmunten en verzamelobjecten op bestelling? Of dat de Nederlandse vlogger Enzo Knol ook een eigen penning ter waarde van €12,50 heeft? De penning is een echt collectors-item. Betalen kan je er niet mee.

 

Dagobert Ducks geluksdubbeltje

Misschien klinkt het een beetje oubollig, maar het sparen van munten kan een heuse investering in je toekomst zijn. Wellicht heb je zelfs al een bijzondere munt geërfd of op zolder liggen. Kijk eens op Marktplaats of Catawiki of er soortgelijke munten worden aangeboden. Dan weet je gelijk wat de munt ongeveer waard is mocht je deze ooit willen verkopen. Een andere spaartip die het ook al jaren goed doet, is elke dag bij thuiskomst al je kleingeld in een spaarpot stoppen. Wedden dat je na een jaar een flink bedrag hebt gespaard zonder het echt te merken?

 

Jong geleerd is oud gedaan

Voor kinderen is het belangrijk om bewust met geld om te leren omgaan. Laat ze zelf elke week hun zakgeld in een spaarpot doen om voor iets moois te sparen of stimuleer ze om eens heitje voor karweitje in de buurt te doen. Zo leren ze om geld op waarde te schatten. Heb je zelf geen kinderen maar ga je binnenkort op kraamvisite? Wat dacht je van een originele manier om de kersverse ouders financieel te ondersteunen. Je kan munten gebruiken om te knutselen of verpak ze eens in een leuke verpakking. Naast dat je al je creativiteit erin kwijt kunt, is het ook nog eens een cadeau waar ze echt iets aan hebben.

 

Speurtocht naar de verloren schat

Doe eens een zoektocht door je eigen huis. Tussen de kussens van je bankstel ligt vaak kleingeld dat uit broekzakken is gevallen. Of kijk in je (hand)tassen die je al een tijdje niet gebruikt hebt. En heb je de wasmachine al gecontroleerd? Wellicht dat er in de rand ook nog wat munten te vinden zijn. Natuurlijk kun je al het gevonden geld in je eigen zak steken maar je kunt het kleingeld ook doneren. Stop het bijvoorbeeld in een potje, waar je elke keer als er een collectant aanbelt iets uit kunt halen. Of doneer het gelijk bij een goed doel dat je graag wilt steunen.

 

De ene munt is de andere niet

 

Was 2018 echt een festivaljaar voor jou? Goed nieuws, vaak kun je je festivalmuntjes gewoon weer gebruiken bij de volgende editie. Uiteraard kun je ook aan het einde van het festival in de rij gaan staan om weer euro’s voor je muntjes te krijgen. Munten als betaalmiddel zijn erg praktisch, maar ook voor winkelwagentjes is het handig om altijd een paar muntstukken in je portemonnee te hebben zitten. Ben jij meer van het geld moet rollen? Bij de supermarkt kun je vaak gratis winkelwagenmuntjes ophalen, kun je de euro’s die je hier normaal voor gebruikt weer voor andere doelen gebruiken.

 

Wereldwijd zijn er ontzettend veel soorten en maten munten. De een spaart ze omdat munten zo mooi glimmen, terwijl iemand anders geld het liefst laat rollen. Muntgeld blijft iets bijzonders dat mensen kan verenigen en waar je uiteraard een hoop leuke dingen mee kunt doen. Benieuwd hoe munten geslagen worden? De Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht organiseert elk jaar een open dag onder de naam Dag van de Munt. Houd de website in de gaten voor de datum van 2019.