balk
Wereldoceanendag vieren
Ga Terug

Op 8 juni is het Wereldoceanendag. Denk de volgende keer dat je op het strand staat even na over alle fantastische dingen die de oceaan voor ons doet. Hier zijn zes interessante feiten over oceanen en de cruciale rol die ze spelen voor het leven op aarde.

 

1.      Hoeveel oceanen zijn er op aarde?

De meeste mensen zeggen vier. Dat hebben we misschien wel op school geleerd, maar het is slechts deel correct. Het is een strikvraag omdat de oceaan één grote watermassa is die de wereld omspant. Om de zaken wat gemakkelijker te maken, zijn er vier delen officieel benoemd: de Atlantische Oceaan, de Stille Oceaan, de Noordelijke IJszee en de Indische Oceaan. Tegenwoordig wordt er ook een vijfde oceaan erkend genaamd de Zuidelijke Oceaan die op het zuidelijk halfrond de Zuidpool omsluit.

 

2.      Oceanen en de koolstofcyclus

Simpel gezegd, oceanen spelen een enorm belangrijke rol in het behoud van alle levende dingen op aarde. De enorme ecosystemen in de oceanen zijn het thuis voor een enorme verscheidenheid aan leven, van microscopisch klein leven tot blauwe vinvissen. Bovendien maken oceanen deel uit van de koolstofcyclus, een ander onmisbaar proces voor leven. De oceaan produceert meer dan de helft van alle zuurstof op aarde en slaat 50 keer zo veel koolstofdioxide op als de atmosfeer.

 

3.      Oceanische bergen en troggen

Onder het wateroppervlak gaat een hele eigen wereld verborgen. De oceaan heeft talloze topografische uitschieters zoals bergruggen en troggen. De langste oceanische bergrug, de Mid-Atlantische rug, is 16.000 km lang en het diepste punt is voor zover we weten de Marianentrog die op plaatsen 11 km diep is. Maar er zouden andere plaatsen kunnen zijn waar we niets van af weten; we hebben immers slechts 5% van de oceaanbodem verkend.

 

4.      Waarom worden mensen zeeziek?

Zeeziekte treedt op wanneer het binnenoor de beweging van de boot detecteert terwijl volgens de ogen de omgeving relatief stabiel is. Deze tegenstrijdige signalen kunnen ervoor zorgen dat je je misselijk voelt, soms zelfs heel erg misselijk. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen - drink voldoende (géén cafeïne) en haal een frisse neus aan dek. Als je vatbaar bent voor zeeziekte, overweeg er dan voor vertrek wat voor in te nemen. Gelukkig is zeeziekte een tijdelijke aandoening die vaak na een paar dagen op zee verdwijnt.

 

5.      Microplastic bedreigen de oceanen

De meesten van ons weten dat afval zich vaak een weg naar de oceaan vindt, waar het het zeeleven bedreigt en de omgeving vervuild. Het zijn echter niet alleen de grote stukken afval die schade aanrichten, het zijn ook de kleine deeltjes. Microplastic zijn plasticdeeltjes die kleiner zijn dan 5 mm. Ze ontstaan wanneer grotere stukken plastic afbreken, maar ze maken tegenwoordig ook deel uit van, bijvoorbeeld, cosmeticaproducten. De langetermijneffecten van dit microplastic op leven in zee wordt actief onderzocht. Nog een extra reden dus om meer te recyclen.

 

6.      Seaspeak: de taal van de zee

Seaspeak is de internationaal erkende taal gebruikt op schepen om op zee en oceaan overal ter wereld te communiceren. Seaspeak is niet echt een taal, eerder een set regels voor communicatie via de radio die ervoor zorgt dat boodschappen duidelijk en consistent worden doorgegeven. Bijvoorbeeld, elke zin wordt voorafgegaan door een signaalwoord zoals: Advice, Answer, Information, Instruction, Intention, Question, Request, en Warning. Dit zorgt ervoor dat het onderwerp duidelijk kan worden gecommuniceerd.

Hopelijk hebben we je wat nieuws over de oceanen kunnen vertellen. Ben je geïnspireerd om tijdens je volgende vakantie de zee op te zoeken? Bekijk dan onze gemakkelijke leenopties voor een behouden vaart.