balk
Hoe gezinnen in juni geld kunnen besparen
Ga Terug

Juni is een maand voor vrienden en familie, met prachtig weer en leuke buitenactiviteiten. Maar welke impact heeft dat op je huishoudboekje? Gelukkig biedt de zomer verrassende manieren om geld te besparen. Hier zie je vijf simpele tips waarmee je gezin in juni geld kan besparen.

 

1.      Open een vakantierekening of -kredietlimiet 

In de zomer geven we ons geld anders uit dan in de rest van het jaar. Een geweldige tip voor gezinnen is het aanhouden van een speciale bankrekening voor zomerse activiteiten en uitjes. Op die manier kun je een bedrag voor de zomer opzijzetten en betaal je alles van die rekening. Maar misschien heb je niet genoeg? In dat geval kun je besluiten om gedurende het jaar te sparen voor de volgende keer, of zelfs om een kortetermijnlening of kredietlimiet aan te vragen om voor je vakantie te betalen.

Goed georganiseerde financiën zijn cruciaal voor een juni die vriendelijk is voor je portemonnee. Door speciaal voor de zomer geld opzij te zetten, krijg je een goed beeld van hoeveel je uitgeeft en kun je realistische doelen stellen met een goed evenwicht tussen wat je wilt doen en hoe je het gaat betalen.

 

2.      Buiten en thuis koken zijn goedkoop

Eten doen we het hele jaar door. Maar in de zomer hebben we meer opties wat betreft het eten met het gezin. Mensen gaan buiten barbecueën, gemakkelijk en goedkoop. Je kunt ook een ‘potluck’-tuinfeest organiseren waarbij iedereen zelf iets meebrengt. Dit alles betekent dat je minder vaak naar het restaurant gaat en goedkoper maaltijden dichter bij huis bereidt.

Dit brengt ons bij het volgende punt: je tuin. Juni is een geweldige maand om een moes- en kruidentuintje aan te leggen in je eigen tuin. Ook op de vensterbank kun je kruiden en zelfs paprika’s kweken. Zo bespaar je niet alleen geld omdat je geen verse groenten hoeft te kopen, je bespaart ook brandstof doordat je niet steeds heen en weer hoeft te rijden – stap gewoon naar buiten en oogst alles wat je nodig hebt voor een heerlijke maaltijd.

Als je dan toch nog naar de supermarkt moet, is dat geen probleem. Het warme weer betekent dat veel fruit, groenten en kruiden in de supermarkt of op de markt goedkoop beschikbaar zijn. En waarom ga je niet even op de fiets of te voet?

 

3.      Kinderen met zomervakantie

De jongste kinderen kunnen misschien nog niet bijdragen aan het huishoudgeld. Tenzij je tijd als geld ziet, dan kunnen ze dat wel op hun eigen manier. Dit is het ideale moment om je kinderen meer bij het huishouden en kleine klusjes te betrekken. Zo leren ze niet alleen iets waardevols, maar het bespaart de volwassenen in huis ook een hoop tijd en energie.

Oudere kinderen hebben echter meer mogelijkheden om op zijn minst indirect bij te dragen wat geld betreft. Dit is de tijd van de vakantiebaantjes en van onafhankelijkheid. Dat betekent dat tieners hun eigen zakgeld verdienen en meer tijd doorbrengen met vrienden, wat ouders op lange termijn geld kan besparen.

 

4.      Goedkoop vermaak in de buurt 

Van sport tot zwemmen, van boswandelingen tot frisbeeën. Veel activiteiten bij warm weer zijn goedkoop of zelfs gratis. Je kunt bijvoorbeeld een gezinsuitje maken van een picknick. Breng wat tuinspeelgoed mee, of een bal om een potje te voetballen.

Veel kinderen, van jong tot oud, zijn creatief genoeg om leuke en goedkope dingen te bedenken die ze buiten kunnen doen. Gezinnen met kinderen kunnen een hoop geld besparen op vermaak en toegangskaartjes door gewoon lekker samen buiten te zijn. Bovendien is het een geweldige kans voor mensen van alle leeftijden om die telefoon eens weg te leggen en tijd door te brengen met de mensen waar het om gaat.

 

5.      Goedkoop winkelen in het buitenseizoen

Te veel winkelen in de zomer is niet de meest logische manier om op de korte termijn geld te besparen. Maar op lange termijn kunnen die zomeraanbiedingen toch de moeite waard zijn. De selectie winterkleren en artikelen van buiten het seizoen zal niet al te groot zijn, maar als je wat vindt, is het ongetwijfeld flink afgeprijsd. Zoek dus goed naar zulke koopjes.

Tuinmeubels en -accessoires komen in de loop van het seizoen vaak ook in de aanbieding. Over het algemeen is het verstandig aan het volgende seizoen te denken en geen aankopen te doen tijdens piekperioden. Maak bijvoorbeeld een lijstje met dingen die je voor de herfst of winter wilt aanschaffen en kijk online en in winkels of er iets in de aanbieding is. Later ben je er blij om en zo bespaar je op lange termijn een hoop geld.

Wil je meer tips over geldbeheer? Lees hoe je een spaarpotje voor noodgevallen opzet.