balk
Ga Terug
Black Friday Nederland uitverkoop

Goed nieuws voor koopjesjagers: aankomende vrijdag (24 november) is het Black Friday en maandag Cyber Monday (27 november)! Door de hoge kortingen en mooie aanbiedingen winnen de van oorsprong Amerikaanse koopjesdagen ook in Nederland aan populariteit. Hoe is dat zo ontstaan? Wij zetten graag wat feitjes op een rij. Natuurlijk kunnen in dit blog ook de leukste Nederlandse shopadressen niet ontbreken. Zodat ook jij je grote aankopen voor een prikkie op de kop kunt tikken en je inkopen voor de feestdagen kunt inslaan.

Black Friday: wat is het en hoe is het ontstaan?
 

Een klein beetje historie. Het kerstseizoen wordt in Amerika sinds het eind van de negentiende eeuw ingeluid met het Thanksgiving-feest, waarbij Amerikanen stilstaan bij de mooie dingen die in dat jaar gebeurd zijn en hun dank uitspreken in het bijzijn van hun naasten. Sinds 1905 werd deze feestdag extra opgeleukt met de Thanksgiving Day Parade die mensen naar de (vaak grotere) steden trok. Daar profiteerden de winkels dankbaar van mee.

In de jaren 20 spraken winkeliers een ‘gentlemen-agreement’ af om pas de volgende dag pas met kortingsacties te starten. En daar maakten de Amerikaanse consumenten op hun beurt dankbaar gebruik van.

Sinds 1941 wordt Thanksgiving standaard gevierd op de vierde donderdag van november en bieden de winkels de dag erna mooie kortingen. Deze vrijdag werd in de jaren 50 tot een nationale feestdag uitgeroepen omdat steeds meer mensen zich ziek meldden zodat ze een langer weekend hadden en inkopen konden doen voor de feestdagen.

In 1966 kreeg de dag officieel de naam Black Friday van de politie van Philadelphia, die het zo omschreef vanwege de vele files en drukte in de winkels. Historisch gezien doet het winkelpubliek de helft van hun inkopen voor de feestdagen op Black Friday.

En Cyber Monday dan?

Cyber Monday is de online equivalent van Black Friday en vindt plaats op de maandag na het Thanksgiving-weekend. De dag kreeg in 2005 zijn naam van de Amerikaanse National Retail Federation (NRF). Zij zagen meerdere jaren op rij een enorme piek in online verkeer en verkopen. Ze dachten dat dit kwam doordat mensen hun inkopen op hun werk deden omdat ze daar snellere internetverbindingen hadden en omdat de kinderen daar niet mee konden gluren naar hun cadeautjes. Zij voorspelden dat dit een trend was die zou doorzetten en riepen Cyber Monday in het leven.

Die eerste Cyber Monday resulteerde in een half miljard dollar aan omzet. In 2014 werd het de grootste online shopping dag van Amerika, met meer dan 2 miljard omzet. Internationaal gezien is Single’s Day in China groter. Daarbij werd dit jaar in 24 uur 25 miljard dollar omgezet.

Wat doet het in Nederland?

In Nederland krijgen de koopjesdagen steeds meer voeten aan de grond, maar het is nog niet zo groot als in Amerika. Volgens dit onderzoek zijn Sinterklaasinkopen en kerstinkopen belangrijke redenen om tijdens deze dagen in te slaan, maar de grootste groep wil gewoon lekker shoppen.

Nederlanders zijn vooral op zoek naar kleding (41 procent), schoenen (36 procent), parfum/ eau de toilette (28 procent), beautyproducten (21 procent), computers/ laptops en speelgoed (beide 20 procent). Wil je ook inslaan? Diverse gemeentes organiseren een speciale koopavond dus maak je geen zorgen als je vrijdag overdag moet werken. Sommige partijen vieren Black Friday overigens ook gewoon online, dus er is hoe dan ook een mouw aan te passen.

Waar moet je zijn in Nederland?

Ok. Tot zover de feiten. Op naar het echte werk: waar moet je zijn. Op deze Black Friday website staan momenteel 122 deelnemende winkels vermeld. Aan Cyber Monday doen volgens deze website momenteel 100 winkels mee.

Verwen jezelf

Blijf in de geest van Thanksgiving en trakteer jezelf, bijvoorbeeld op verzorgingsproducten via Kruidvat, Douglas of ICI Paris XL. Voor mooie nieuwe kleren kun je onder andere terecht bij Otto, Zalando en Wehkamp. Of boek een leuke reis via Hotels.com of Expedia.

Verras een ander

Tips nodig? Voor de kleintjes kun je bijvoorbeeld shoppen bij Bol.com of Bart Smit. Wil je wat leuks kopen voor een liefhebber van gadgets? Kijk dan bij Coolblue, Mediamarkt of Camera Nu. Meer geeky ontvangers worden mogelijk heel blij van de acties bij SOS Solutions. Dames kan je verrassen met cadeaus van Pandora en mensen met een kantoorbaan met Happy Socks om hun zakelijke outfit op te vrolijken.

Ga voor het grote werk

Het kan zijn dat je al van plan was om grotere, duurdere dingen aan te schaffen of dat zaken aan vervanging toe zijn. Dan is dit het moment om toe te slaan. Waar je voor witgoed ook bij Coolblue en Mediamarkt terecht kunt, kun je bijvoorbeeld ook een bed shoppen bij Beter Bed, een fiets bij Fietsenwinkel.nl of een kwaliteitsstofzuiger van Dyson. Je zou zelfs je keuken of badkamer kunnen opknappen met tegels van Tegeldepot of je winterbanden aanschaffen via Euromaster.

Kijk ook naar diensten en praktische zaken

Praktisch ingesteld? Ook dan kan je leuke besparingen binnenharken. Denk aan je software via Microsoft, diensten zoals je hosting, online opslag en virtuele servers bij TransIP of je abonnementen bij Ziggo, Vodafone of Tele2. En zelfs je gas en licht via Gaslicht.com. Of je helpt je collega’s de winter door met goedkopere koffie via Koffiediscounter,

Laatste advies voor (online) koopjesjagers

Mocht je besluiten om online te gaan shoppen, let er dan altijd op dat je inslaat bij legitieme webshops, voor geloofwaardige prijzen. Black Friday en Cyber Monday staan ook op de agenda van cybercriminelen. Check ook de levertijden en vooral de verzendkosten. Wanneer je iets uit het buitenland besteld kan het zijn dat de korting niet opweegt tegen de verzendkosten. 

Heb je een mooie deal op het oog maar is deze net buiten budget? Laat Ferratum u helpen. Vraag snel een lening aan en geniet nog van Black Friday en Cyber Monday!