balk
Ga Terug
sinterklaas

Vanaf 18 november is Sinterklaas dit jaar weer in ons land. Veel kinderen – en volwassenen – tellen de dagen dan weer af totdat ze de presentjes van de goedheiligman mogen openen. Voor talloze zelfbenoemde inkooppieten en hulpsinterklazen gaan die dagen voorafgaand aan het Sinterklaasfeest juist veel te snel. Met paniek, doelloos doorkruizen van winkelstraten en soms zelfs slapeloze nachten als gevolg. Speciaal voor hen een aantal tips om stressvrij te shoppen.

 

Tip 1: Begin op tijd

 

Het kan niet vaak genoeg herhaald worden. De beste manier om sinterklaas-inkoopstress te vermijden is om je inkopen over een langere periode te spreiden. Meestal ben je dan ook goedkoper uit, omdat je de tijd kunt nemen om te zoeken naar de beste prijs of omdat je cadeaus koopt op het moment dat ze in de aanbieding zijn. Als je het hele jaar cadeautjes inkoopt is een bijkomend (prijs)voordeel dat het gemakkelijker wordt om smeekbedes te weerstaan als het Speelboek met al het nieuwste speelgoed weer in de postbus is geploft. De pakjes liggen namelijk al –goed verstopt - in huis.

 

Tip 2: Doe je voordeel op internet

 

Sinterklaas is voor veel (web)winkels een van de belangrijkste dagen in het jaar. Ze doen dan ook veel moeite om de Sinterklaas-euro’s binnen te harken, vaak met mooie kortingen. Hoewel je voor de allernieuwste items vaak wel de hoofdprijs betaalt is online vergelijken altijd nuttig. Als je kijkt naar populaire Sinterklaascadeaus zoals speelgoed en gadgets loont het ook zeker om te kijken naar producten die vorig jaar – of eerder - op de markt werden gebracht. De prijzen van elektronica en games kunnen in een jaar flink dalen en je soms kortingen tot wel 50% opleveren.

Wil je nog meer korting, dan zijn online marktplaatsen een aanrader. Ongewenste of dubbele geschenken worden regelmatig ongebruikt en nog in de originele verpakking, voor een fractie van de nieuwprijs aangeboden. Houd wel je ogen open, als het te mooi is om waar te zijn, is het dat meestal ook. Voor kleine kinderen is het overigens zelden een bezwaar als cadeautjes tweedehands en gebruikt zijn. Dat maakt het aanbod van aantrekkelijk geprijsde cadeaus nog groter.

 

Tip 3: Besteed dingen uit

 

Sinterklaas heeft niet voor niets een hele batterij pieten. En jij hoeft ook niet alles zelf te doen. Niet zo’n held met inpakken? Veel webwinkels pakken je aankopen voor een kleine meerprijs in. Winkels pakken vaak zelfs gratis in. Geen dichtknobbel? Het internet is je redding! Voor hulp bij het rijmen kun je diverse hulplijnen inroepen. Zoals Rijm.nu, waar je regel voor regel een gedicht kunt schrijven. Dat kun je ook doen met de apps Gedichten van Sinterklaas (Android) of Rijmpiet (iOS).

Je kunt ook kiezen uit een grote selectie bestaande gedichten via de online Rijmpiet. Wil je het iets persoonlijker maken, dan kun je een gedicht maken met Korte Gedichtjes of een online dichtpiet inhuren. Voor €1,30 maakt Dicht Generator een gedicht op maat.

 

 

Tip 4: Klein is fijn

 

Sinterklaas gaat om gezelligheid en delen. Het hoeft niet overdadig en duur. De waarde van een geschenk hangt niet af van grootte of prijskaartje. Presentjes die met liefde en aandacht (zelf) zijn gemaakt maken minstens zo duidelijk hoe geliefd de ontvanger is. Denk bijvoorbeeld aan persoonlijke tegoedbonnen of iemands favoriete lekkernijen. Je kunt kosten ook minimaliseren door cadeaus te ruilen met familieleden. Bijna alle ouders (en soms ook ooms en tantes) hebben ongebruikt speelgoed in de kast of zelfs op zolder liggen. Door deze uit te wisselen wordt een verwaarloosd item van de één een prachtig cadeau voor een ander.

Tot slot kan ook de verpakking al veel indruk maken. Als een presentje tevoorschijn komt uit een mooie surprise wordt de beleving extra bijzonder. En de Sinterklaas-zak wordt extra imposant door volume te creëren. Dat kun je al doen met een ingepakte chocoladeletter, marsepein of pepernoten.

 

Extra tip voor de grote avond: speel een Sinterklaasspel

 

Tot slot nog een tip om de onthulling van die stressvrij geshopte Sinterklaascadeaus niet te snel voorbij te laten gaan: combineer het uitpakken met een sinterklaasspel. Er zijn online allerlei ideeën vinden. De meeste werken met een verzameling van niet-persoonsgebonden presentjes en een dobbelsteen. Iedereen begint met hetzelfde aantal cadeautjes en voert dan opdrachten uit, afhankelijk van het aantal ogen dat wordt gegooid (pak een pakje of leg terug, geef het naar rechts of links, zing een liedje). Na een paar rondes pakt iedereen de cadeau-buit uit. Hilariteit op het heerlijk avondje verzekerd. 

Kunt u niet geheel stressvrij Sinterklaas shoppen door financiële moeilijkheden? Dan kan een Ferratum lening wellicht handig van pas komen. Aanvragen kunt u via onderstaande knop doen.