balk
Ga Terug
wereldbespaardag tips

31 oktober Wereldbespaardag, een dag om stil te staan bij sparen en hoe dat bijdraagt aan het verbeteren van de welvaart, kennen we al sinds 1924. Besparen op uitgaven maakt het makkelijker om te sparen. Dus delen we met het oog op de aankomende Wereldbespaardag een aantal bespaartips voor diverse steeds terugkerende kostenposten.

 

Tip 1: Korting-shoppen

 

Regelmatig bieden veel winkels interessante kortingen op producten om je tot een bezoekje aan de winkel of webshop te verleiden. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk de halfjaarlijkse uitverkoop, maar ook van week tot week veranderen de prijzen van veel producten. Een weekje wachten met aankopen of juist een week eerder de portemonnee trekken kan je dus een interessante korting opleveren. Veel kortingen worden bekend gemaakt in folders die huis aan huis worden verspreid.

Wil je ook besparen op de hoeveelheid papier die in je postbus landt, dan zijn er tegenwoordig handige digitale hulpjes. Zo verzamelt bijvoorbeeld Reclamefolder.nl, ook als app voor iOS en Android, alvast veel folders voor je. Korting scoren op betaalde apps kan dan weer via AppShopper voor iOS of AppSales voor Android. Betaal nooit meer dan nodig is.

 

Tip 2: Bulkshoppen: korting-shoppen in het kwadraat

 

Een bijzondere vorm van korting-shoppen is bulkshoppen. Voor boodschappen gaat het oude gezegde “Geen betere raad dan voorraad” nog steeds op. Vooral voor onbederfelijke producten spaar je op de langere termijn door op korte termijn een veelvoud in te kopen. De betere supermarkt- en drogisterij-acties zijn op dit principe gebaseerd: 1+1 gratis, of 2 + 2 gratis. Dezelfde artikelen, maar dan voor de helft van de prijs.

 

Tip 3: Energie besparen

 

Met de donkere en koude dagen weer voor de deur mogen tips voor licht en warmte niet ontbreken. Doe ten eerste die open (tussen)deuren eens dicht. Het niet mee verwarmen van ruimten waar je weinig gebruik van maakt scheelt behoorlijk in de stookkosten. Met tochtstrippen onder de deur hou je de kou van buiten tegen, terwijl dichte gordijnen en een vloerkleed voorkomen dat warmte via ramen en vloer weg lekt. Kaarsen geven mooi licht en behoorlijke warmte af. Zet ze wel op veilige afstand van alles wat brandbaar is (zoals die gordijnen).

Wat ook veel warmte produceert, maar daarbij elektriciteit vreet, zijn de oude vertrouwde gloeilampen. Ledlampen zijn behoorlijk in prijs gedaald en inmiddels in veel verschillende uitvoeringen verkrijgbaar, ook dimbaar. De kosten van aanschaf van de ledlampen heb je er gauw al binnen een half jaar of korter uit. Speur in de kortingsacties naar kaarsen en ledlampen en tel uit je winst.

 

Tip 4: Bespaar op ruimte

 

In het najaar en winter zitten we meer in huis. Wat extra bewegingsruimte is dan wel lekker. Met een najaarsschoonmaak veeg je veel van de overtollige spullen je huis uit. En daar zijn er vaak meer van dan je denkt. Een eyeopener is om alles van een bepaalde categorie, ook dat wat je op zolder, in de garagebox of externe opslag bewaart, bij elkaar te leggen. De meesten van ons zullen met een gigantische berg geconfronteerd worden, waar we met gemak datgene wat we echt veel gebruiken of dragen uitvissen. Het grootste deel van de rest kan, als we heel eerlijk zijn, eigenlijk weg.

Hoe je dit doet zonder schuldgevoel en andere handige tips, lees je in ‘Opgeruimd’, de bestseller van Marie Kondo. Een opruim-aanrader, ook als je niet zoveel hebt met de spirituele ondertoon. Hou alleen om je heen wat voor jou echt de moeite waard is. Bespaar direct op bewaardozen en extra kasten of die maandelijks terugkerende kosten van de externe opslag. Verkoop wat weg kan of breng het naar de kringloop en geniet van de vrijgekomen leefruimte.

 

Tip 5: Doelsparen

 

We sluiten af met een echte spaartip. Sparen is gemakkelijker vol te houden met een concreet doel voor ogen. Dat doel kan geld zijn voor een droomreis, rijlessen, schoenen voor die speciale gelegenheid, maar ook financiële rust door het hebben van een buffer ingeval de wasmachine stuk gaat.

Speciale spaarrekeningen maken het sparen eenvoudiger, zeker als je er automatisch elke maand geld naar overmaakt, maar er zijn wel kosten aan verbonden. Helemaal gratis doelsparen doe je door een foto of voorstelling van je doel in je portemonnee te stoppen. Elke keer dat je geld wilt uitgeven wordt je zo weer even aan je doel herinnert en wordt elke euro die je vervolgens uitspaart een minibeloning.

 

Dit waren onze tips voor wereldbespaardag. Deze zouden het financieel iets eenvoudiger moeten maken. Zit je echter plots voor een kort termijn in geldnood, dan kan een lening bij Ferratum je weer verder helpen. Zo kun je na wereldbespaardag weer met een schone lei beginnen en onze tips voor wereldbespaardag toepassen. Aanvragen doe je via onderstaande knop.